Ny hemtjänst dröjer: ”Är en komplicerad apparat”
Vad hände egentligen med politikernas intentioner? Att få bukt med det stora underskottet inom hemtjänsten genom att hitta ett nytt arbetssätt som skulle innebära att hemtjänstpersonalens tidsstyrda arbetssätt skulle skrotas till förmån för ett helt nytt arbetssätt.
Något som kan låta som en befrielse och mindre stressigt jobb, men om skillnaden blir så stor i verkligheten återstår att se. Det lär dröja ytterligare ett tag innan det kan vara dags att sjösätta en ny modell.
Många trodde kanske att man lagt planerna på hyllan då det är ett par år sedan beslutet togs men att ännu inget hänt.
– Fast det är inte sant, arbetet med att förändra organisationen är i full gång, säger Monica Dahl.
Hon har en förklaring till att omställningen än så länge inte märks ute i organisationen.
– Hemtjänst är en komplicerad apparat och det kräver ett bra förarbete.
Enligt socialchefen är förberedelserna i full gång. Bland annat har tid lagts på att skaffa sig en bild över nuvarande situation och göra riskbedömningar. Det har också startats en utredning kring en tillitsstyrd hemtjänstmodell som ska vara klar om ett år.
– Det har hänt massor utifrån struktur. Övergripande är det nödvändigt att vi gör organisationen vassare.
Det har bland annat resulterat i att det numera finns tre avdelningschefstjänster i stället för två. En för äldreomsorgen, en för funktionsstöd och en ny avdelning kallad förebyggande/resurs där man samlat ihop flera olika bitar som enheten för hälso- och sjukvård (sjuksköterskor), en ny enhet för arbetsterapeuter och fysioterapeuter med ny chef, frivilligverksamhet med äldrepedagog, korttidsenhet samt medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Ett nytt arbetssätt för med sig många olika saker. Bland annat kommer det att behöva rekryteras ny personal men det handlar också om att höja kompetensen för personal i befintlig verksamhet.
– Vi vårdar allt sjukare personer i hemmet, konstaterar Monica Dahl som påpekar att morgondagens äldreomsorg bygger på att man måste jobba mer förebyggande för att fördröja de kommunala insatserna när den äldre delen av befolkningen ökar.
Monica Dahl understryker vikten av egenansvar, att de som är på väg in i fjärde åldern själva förbereder sitt boende för att kunna bo kvar hemma så länge som möjligt och att man själv förebygger sin hälsa för att vara vital upp i åldrarna.
– Vi kommer också att behöva fler särskilt boende-platser. Men paletten av boendeformer måste utvecklas.
En ny hemtjänstmodell innebär att biståndshandläggningen måste förändras. Tanken är att en stor del av planeringen och uppläggningen ska göras av hemtjänstpersonal i samråd med kunden.
Individens behov i centrum, IBIC, är den nya metod som ska användas för handläggning, utredningar och bedömning.
– Nu handlar det inte längre om att varenda minut ska mätas, säger Monica Dahl som konstaterar att införande av en ny hemtjänstmodell kommer att innebära en stor förändring.
– Mer planering läggs ut på personalen. Det blir ett helt nytt sätt att tänka. Förhoppningsvis blir det mer attraherande.
Hur ser då tillitsstyrd hemtjänst ut?
– Det handlar om att ha tillit för att att det som ska göras blir gjort, säger Monica Dahl.
Tidigast 2024 kan det bli tal om att göra övergången.