Omhändertagande av tusentals grisar överklagas

Östra Göinge • Publicerad 1 augusti 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Bonden i Östra Göinge som fick 2500 grisar omhändertagna av länsstryrelsen förra sommaren har nu fått djurförbud. Grisarna på bilden kommer inte från gården. Foto: Emil Langvad/TT
Bonden i Östra Göinge som fick 2500 grisar omhändertagna av länsstryrelsen förra sommaren har nu fått djurförbud. Grisarna på bilden kommer inte från gården. Foto: Emil Langvad/TT

Det var för drygt två veckor sedan som en bonde i Östra Göinge fick beskedet att hans närmare 2 500 grisar skulle omhändertas. Detta efter att Länsstyrelsens djurinspektörer under flera år sett brister hos bonden, bland annat när det gäller ohållbar djurhållning med för många grisar i varje box. Omhändertagandet kan leda till djurförbudsprövning.

Grisbonden överklagar nu länsstyrelsens beslut och kräver att Förvaltningsrätten upphäver beslutet om omhändertagandet och att beslutet inte ska gälla tills vidare i avvaktan på beslut.

Grisproducenten anser bland annat att det i beslutet inte framgår någon motivering till på vilket sätt djuren lider och varför ett omedelbart omhändertagande skulle vara nödvändigt. Vidare hävdas att förbättringar av boxmiljön har gjorts mellan länsstyrelsens besök men att dessa inte noterats.

Enligt länsveterinär Juha Torpainen är liknande fall av oacceptabel djurhållning väldigt sällsynt i Sverige.

– När ett sånt här fall kommer upp så kan man få en bild utav att det här är vanligt, men så är det inte. Det är väldigt sällsynt att Länsstyrelsen gör ett omhändertagande, har han tidigaresagt i en intervju med tidningen.

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.