Så ska kulturkrockar undvikas

BROBY Nye arrendatorn till Brobysjukhuset: Ligger på oss att informera om svenska samhället
Östra Göinge • Publicerad 13 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

När Brobysjukhuset i fredags tilldelades ett ramavtal gällande 650 asylplatser lät reaktionerna inte vänta på sig.

Kommunalrådet Patric Åberg (M), som hela tiden varit tydlig med att han är emot ett asylboende i Broby, gick i taket och kallade Migrationsverkets agerande ”skamligt”.

– Vi känner att han jobbar på sin arena och vi på vår. Vår inställning är att vi måste göra det bästa av situationen för Brobyborna och för de boende på Brobysjukhuset, säger Mathias Persson.

– Vi vill ha en dialog med boende i Broby och med kommunen om hur man återigen ska hantera att det bor människor här tillfälligt.

För att undvika kulturkrockar är det viktigt att tydligt förklara för de asylsökande hur det svenska samhället fungerar, påpekar Persson.

– Det är stora kulturella skillnader och vi lägger stor vikt vid samhällsinformation. Det är ett ständigt pågående arbete. Vi vill också ha ett samarbete med olika aktörer och där är kommunen en viktig spelare.

Brobysjukhuset fick inledningsvis inga asylplatser i Migrationsverkets nya ramupphandling, eftersom alla papper inte hann bli klara i tid. Mathias Persson var dock övertygad om att hans företag hade agerat korrekt i upphandlingen och påtalade detta för Migrationsverket – som då ändrade sig och nu alltså har tilldelat Brobysjukhuset 650 platser.

Avtalet gäller över tre år och börjar gälla den 21 september. Hur många personer som kommer att bo på Brobysjukhuset och när de kommer är ännu oklart. Migrationsverket ska boka platser på boendet och Mathias Persson väntar på besked om hur många platser som kommer att bokas.

– Det är ju behovet som styr. Och innan vi öppnar ska Migrationsverket besiktiga boendet, säger Persson, som inte tror att det blir 650 personer.

– Det är knappast troligt att vi kommer upp i det antalet. 650 är max, fler kan vi inte ta emot, och det kan bli lägre. Det är människor som ska bo här tillfälligt i väntan på besked om uppehållstillstånd eller utvisning.

I nuläget jobbar 14 personer på Brobysjukhuset.

– Vi har huset i princip startklart, det blir en del underhållsarbete i avvaktan på besked.

Hur många anställda räknar ni med att ha?

– Cirka 40 anställda vid full drift. Men vi väntar på beställningen av antalet platser från Migrationsverket, först när vi har fått den kan vi börja anställa ytterligare.

I Migrationsverkets upphandling tilldelades även Breanäs hotell och konferensanläggning platser. Breanäs avtal gäller 150 asylplatser.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.