Satsning på värdegrundsfrågor prisas
– Vi är väldigt stolta över det här arbetet, att det är på riktigt, och det är kul att få cred för det, säger Jeanette Joelsson.
Tillsammans med arbetslaget började Jeanette Joelsson, som är mattelärare på GUC, utveckla Ögenda 2030 för två år sedan. Det är en lokal variant på Agenda 2030, alltså de 17 globala målen som antogs av FN:s generalförsamling, som bland annat berör jämställdhetsfrågor.
Arbetet med Ögenda 2030 på GUC fokuserar på värdegrundsarbete så som jämställdhetsfrågor enligt Jeanette Joelsson, men berör även frågor som god utbildning för alla och fred och frihet. En gång i veckan ses de som har svenska som andra språk på GUC för att arbete med just dessa frågor.
– Framförallt handlar det om att vi vill få våra elever mer engagerade i samhällsarbete. Att de ska våga tala om vad de tycker och tänker och att de förstår hur de ska försöka förändra. Att de ska bli mer aktiva i samhället och att det ska öka på integrationsarbetet, säger Jeanette Joelsson och tillägger:
– Många av våra elever är föräldrar till barn i kommunen så är det är väldigt viktigt att vi jobbar på bred front och sår många frön som förhoppningsvis kan gro.
När kulturkrockar sker kan diskussionerna lätt blir infekterad berättar Jeanette Joelsson. Därför menar hon att det är enklare när lärarna kan använda sig av de globala målen som en utgångspunkt och stöd i arbetet.
– Då handlar det inte om vad vi vill utan vad världen vill, säger Jeanette Joelsson.
Daniel Jönsson Lyckestam (M), kommunstyrelsens vice ordförande och skolpolitisk talesperson, var den som delade ut kommunens pedagogpris till Jeanette Joelsson och arbetslaget.
– Värdegrundsfrågor, värderingsfrågor och demokratifrågor är väldigt viktiga frågor och därför var det självklart från politikens sida att det här priset skulle gå till Jeanette och hennes kollegor som har jobbat med detta, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M) till kommunens hemsida.