Slumkvarter kan växa fram

ÖSTRA GÖINGE Kartläggning visar risk för ökad boendesegregation i Östra Göinge.
Östra Göinge • Publicerad 13 februari 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Patric Åberg (M) och Samuel Hallin Veres presenterade en kartläggning av segregation i Östra Göinge.
Patric Åberg (M) och Samuel Hallin Veres presenterade en kartläggning av segregation i Östra Göinge.

Sibbhult, östra Broby, Glimåkra och Hanaskog har sämre förhållande ut-ifrån en rad faktorer (utbildningsnivå, andel förvärvsarbetande personer, inkomstnivå) medan västra Knislinge tillsammans med de mindre byarna och landsbygden ligger något bättre till.

Tillsammans ger alla faktorer en bild av situationen i Östra Göinge. Det finns socioekonomiska skillnader i kommunen och tendenser till en begynnande bostadssegregation.

Samuel Hallin Veres säger att utrikesfödda har svårare att etablera sig på arbetsmarknaden oavsett utbildningsnivå. Han påpekar dock att det krävs en fördjupad analys, att det inte går att prata om nyanlända som en grupp, utan att det finns stora skillnader mellan individerna.

Samuel Hallin Veres har plockat fram ett antal förslag på hur man kan gå vidare för att motverka segregation. Han menar att det krävs mer samverkan mellan alla aktörer i samhället samt fördjupade kartläggningar och målgruppsanalyser.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.