Tänker nytt om integration
Det var en entusiastisk Charlotta Lundberg, kvalitetsstrateg i kommunen, som hälsade ett 40-tal personer välkomna till konferenslokalen på Wanås.
Framöver är det meningen att kommunens invånare och alla tänkbara aktörer ska få sig forskning och kunskap till livs för att kunna arbeta för en hållbar utveckling i kommunen. Få folk att vilja stanna på landsbygden och integrationen att fungera. Det ska helt enkelt byggas broar mellan forskning och praktik.
Under torsdagen var det bland andra forskaren Margareta Popoola, från Malmö universitet, som höll i två pass. Det första med rubriken ”Migrationens konsekvenser, från invandrar till integrationspolitik i vår samtid” och det andra med rubriken ”Föreställningar och attityder till människor med etnicitet som särskiljande markör”.
Hon redogjorde bland annat för de tre perioder av förflyttningar som skett i Sverige, sedan 1800-talet till början av 1900-talet med utvandringen från Sverige till Amerika, arbetskraftsinvandringen till Sverige under 40-50-talet och in på 60-talet och så flykting och anhöriginvandringen under de senaste åren. Varför flyttar människor? Vart flyttar dom? Vad är det som driver? Och vad menar vi med begreppsdefinitionen utlänning, invandrare, flykting, nyanländ, nysvensk och första och andra och tredje generationens invandrare?
Under eftermiddagen samlades deltagarna i grupper för att diskutera frågor och utbyta erfarenheter som har med integration att göra och hur man bäst kan arbeta.
95 procent av deltagarna i seminariet deltar i något slags integrationsarbete. Där fanns bland andra politiker, representanter från offentlig sektor, den privata sektorn, idéburen verksamhet och kommunala tjänstemän.
I satsningen Göinge tänker nytt ingår också bland andra Sandra Lennartsson, kommundoktorand, som på halvtid under fyra år på universitetsnivå kommer att arbeta med integrationsfrågor och bidra med sina kunskaper till kommunen.
Hon talade bland annat om utmaningen Sverige står inför när det gäller demografin, bristerna som finns för att vi i framtiden ska kunna klara av att framöver ta hand om en allt större åldrande befolkning, särskilt på landsbygden. Här, menar hon, kan den snabba och stora invandringen ändra förutsättningarna om människor kan förmås att stanna på landsbygden.
– Och här kan den största aktören, kommunen, påverka sin befolkning att stanna. Då handlar det också om en lyckad integration, sade hon bland annat.
Två ytterligare seminarier kommer att handla om integrationsfrågor.
Charlotta Lundberg säger att det finns en rad idéer till vad Göinge tänker nytt kan ta upp framöver. Till exempel jämställdhet och hur digitaliseringen kan användas för att frigöra resurser.