Vädjan till alla göingar: Vill ni ha kvar anrika bion i Sibbhult?
Sedan 1915 har det visats bio i Sibbhult. Frågan är hur det blir i framtiden.
Söndagens möte var tänkt att väcka ett intresse för de som kan tänka sig att bli volontärer och därmed exempelvis stå i kiosken när det är bio eller hjälpa till med servering av fika, garderob eller städning vid evenemang som opera och teater.
– Fyra–fem personer till räcker inte för tillväxten, säger Ralf Sjöblom, styrelseledamoten som kallade till mötet och nämner att revyprofilen Susanne Lundkvist var en av dessa.
Inklusive styrelsen är de ungefär tio volontärer i dagsläget. Men för att det ska bli en dräglig tillvaro, där volontärer ställer upp en gång i månaden i stället för en gång i veckan, krävs det att man blir fler.
– Vi har problem. Coronapandemin drabbade oss hårt, vi hade uppehåll ett helt år och det är inte så att de äldre volontärerna gick och dog, men de har försvunnit från vår verksamhet. Och nu i höst har ju publiken börjat hitta tillbaka till bion, säger Sjöblom.
– Så det här är en uppmaning till alla göingar som vill ha kvar samlingsplatsen och en lokal biograf som visar nya filmer. Är ni intresserade av att hjälpa till finns det ett kontaktformulär på vår hemsida.
Och om ni inte blir fler?
– Värsta scenariot är ju att vi får lägga ner bion. Och då ser inte heller framtiden så jätteljus ut för Sibbhults folkets hus. Men jag hoppas förstås att det inte sker.
Sibbhults folkets hus
1911–12: Styrelsen bildas.
1915: En nybyggnad står klar. Bio börjar visas.
1959: Folkets hus rivs för att ersättas av ett nytt.
1960: Nybyggnaden (dagens byggnad) står klar.
Byggnaden drar 76 000 kilowattimmar per år och det blir extra kännbart med dagens elpriser. Föreningen har dock en ganska stabil ekonomi och klarar sig åtminstone ett år till. Föreningen har genom åren sökt och fått stöd från exempelvis Statens kulturråd och Boverket. I januari väntas byggnaden få fiber och även köket ska rustas upp.