Andersson vill inte utse vinnaren av Guldbollen

Förbundskaptenen Janne Andersson lämnar juryn i Guldbollen.
Han ser uppgiften som oförenlig med att samtidigt leda landslaget, där flera spelare är kandidater till att få utmärkelsen som Sveriges bäste fotbollsspelare.
– Jag tycker inte att jag ska utse en spelare, säger han.
Publicerad 5 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Förbundskaptenen Janne Andersson lämnar uppdraget som medlem i juryn som utser vinnaren av Guldbollen.
Förbundskaptenen Janne Andersson lämnar uppdraget som medlem i juryn som utser vinnaren av Guldbollen.Foto: Pontus Lundahl/TT

Guldbollen har delats ut sedan 1946 och sedan 1966 i samarbete med Aftonbladet. Den sittande förbundskaptenen har varit en av tre jurymedlemmar från Svenska fotbollförbundet.

De senaste årens val har inte skett utan att kritik riktats mot juryn och det har skvätt över på Janne Andersson. De tre senaste åren har utmärkelsen gått till mittbackarna Andreas Granqvist (2017) och Victor Nilsson Lindelöf (2018 och 2019). Många har menat – inte minst hans fru och hans agent – att Emil Forsberg borde ha fått ta emot den gyllene bollen på Fotbollsgalan något av åren.

För Andersson har juryuppdraget att behöva utse en spelare i det han ser som ett lagspel inneburit en möjlig och i så fall onödig källa till irritation i spelartruppen

Redan förra hösten ville han ställa sin plats till förfogande.

– Förra året tog vi upp frågan för sent för att jag skulle kunna kliva av. Redan vid förra årets jurymöte anmälde jag att jag inte ville vara med och rösta. Jag tycker inte att jag ska utse en spelare. Däremot har jag, som till Fotbollsgalan, inga problem med att vara en av tio som utser en spelare i varje lagdel.

Andersson påpekar dock att han kan komma att agera som sakkunnig i diskussionerna kring Guldbollen, men han kommer inte att rösta.

– Det är klart. Det kommer jag inte att göra, säger han.

Vem som ersätter förbundskaptenen i juryn är däremot oklart. På grund av coronapandemin är årets Fotbollsgalan inställd.

Henrik Skiöld/TT

Anders Wallin/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.