Annons

Asien bjuder in Ryssland till mästerskap

Ryssland får inte tävla i fotbollsmästerskap anordnade av Uefa och Fifa. Men till de första Centralasiatiska mästerskapen i juni är Ryssland inbjudet, och har enligt arrangören tackat ja.
Fotboll • Publicerad 14 mars 2023
Det ryska landslaget i samband med matchen mot Danmark i EM 2021.
Det ryska landslaget i samband med matchen mot Danmark i EM 2021.Foto: Hannah McKay/AP/TT

I det nya regionala mästerskapet kan Ryssland få möta bland annat Tadzjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgizistan, Afghanistan och Iran. Matcherna ska spelas i Bisjkek i Kirgizistan och Tasjkent, Uzbekistan.

Enligt Rysslands fotbollsförbund är det ännu inte klart att man ställer upp.

Annons

Uppgifterna om ryskt deltagande i ett asiatiskt mästerskap gör att debatten om att Ryssland ska lämna Europeiska fotbollsförbundet Uefa åter igen blossar upp. I slutet av december sade det ryska förbundets ordförande Alexander Djukov att man inte skulle begära utträde ur Uefa för att gå med i Asiens fotbollsförbund, men att det kunde bli aktuellt om Uefa inte släpper in dem i värmen.

– Det är viktigt för oss att delta i kvalet till VM 2026 och försöka ta en plats i mästerskapet. Det är målet som jag personligen satt upp, sade Djukov då.

Uefa och Internationella fotbollsförbundet Fifa har stängt av Ryssland för att man invaderat Ukraina.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons