Balterna hotar med OS-bojkott: "Nästa steg"

Estland, Lettland och Litauens premiärministrar uppmanar Internationella olympiska kommittén (IOK) att förbjuda ryska idrottare från sommar-OS i Paris nästa år.
Annars är en baltisk bojkott ett alternativ.
Olympiskt • Publicerad 3 februari 2023
Lettlands premiärminister Krisjanis Karins, Estlands premiärminister Kaja Kallas och Litauens Ingrida Simonyte på en gemensam presskonferens i Tallinn.
Lettlands premiärminister Krisjanis Karins, Estlands premiärminister Kaja Kallas och Litauens Ingrida Simonyte på en gemensam presskonferens i Tallinn.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

– Vi bör övertyga våra andra vänner och allierade att ryska och belarusiska idrottares deltagande bara är fel, säger Estlands premiärminister Kaja Kallas och fortsätter:

– Bojkott är nästa steg, jag tror att folk förstår varför det är nödvändigt.

Kallas höll en presskonferens i Tallinn tillsammans med Lettlands premiärminister Krisjanis Karins och Litauens Ingrida Simonyte.

Karins menade att det skulle vara "moraliskt klandervärt" om Ryssland får delta i sommarspelen i Frankrike som inleds den 22 juli 2024.

Ryska och belarusiska idrottare har sedan Rysslands invasion av Ukraina för knappt ett år sedan varit avstängda av Internationella olympiska kommittén (IOK). I förra veckan öppnade IOK för ryskt OS-deltagande i Paris nästa år. Ett besked som välkomnats av både en FN-expertpanel och USA.

De baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen tillhörde Sovjetunionen fram till självständigheten 1991.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.