Bambupinnnar från Calcutta blir till skidstavar i Brösarp: "Fina grejor!"
Det har gått 100 år sedan den 22-årige skogshuggaren Ernst Alm från byn Hemmingen i Norrland vann tidernas första Vasalopp.
Alm beskrivs som en väldigt blyg och ödmjuk ung man – han är fortfarande loppets yngsta vinnare – och ska efter loppet nästan ursäktande ha sagt till Dagens Nyheter:
– Man gör så gott man kan och någon måste ju vinna…
Efter Alms triumffärd 1922 har Vasaloppet exploderat i popularitet och blivit en mångmiljonindustri. Fast 12 februari blir det mesta åter som på Alms tid. Endast 139 deltagare – lika många som deltog i det första loppet – kommer till start i Jubileumsvasan. Skidor och stavar ska vara omoderna, pulsklockor förbjuds, reklam på kläderna tillåts inte. Deltagarna ska plöja nio mil i ospårad snö med långa, tjärvallade träskidor och tunga stava. Helst i en tidstypisk klädsel som vadmalskavaj, linneskjorta eller yllekjol.
Skidfantasten och eldsjälen från Brösarp, Fabian Rimfors, har fått en viktig roll i genomförandet av Jubileumsvasan. Sedan ett par år tillbaka tillverkar han bambustavar för alpin åkning i sin lilla verkstad vid Brösarps backar. Om man googlar ”skidåkning” och ”bambustavar” är sannolikheten stor man får träff på mångsysslare Rimfors i Brösarp.
Vilket deltagarna i Jubileumsvasan har upptäckt…
– Bland de 139 som har antagits till loppet skulle jag skulle tro att minst halva startfältet har hört av sig med frågor om bambustavar, för det var ju det man använde förr, säger Fabian. När folk anmälde sig såg de kanske det bara som en kul grej, men sedan kom de på att det här med utrustningen är en rätt stor grej. Att ställa upp i Jubileumsvasan kräver ett engagemang!
De första som hörde av sig till Fabian för att få hjälp med tidstypiska bambustavar var Ola Häggblom i Södra Mellby och Marcus Waller från Hammenhög. Ola och Marcus är sydöstra Skånes hopp i de historiska Vasaloppsspåren, även om Marcus numera bor på Ven.
Men den lokala kopplingen till Jubileumsvasan stannar inte där. Fabian Rimfors samarbetar med sadelmakaren Bodil Olsson i Virrestad utanför Gärsnäs.
– Bodil skär till handtag och annat som behövs till stavarna och hennes ”läderkit” går åt som smör i solsken.
Ryktet om bambustavarna i Brösarp har nått hela landet. Rimfors har bland annat levererat stavar till den trefaldiga Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd, till VM-guldtjejen Emelie Öhrstig och till OS-guldhjälten Anders Södergren. Senaste ”celebritet” att önska sig tidstypiska stavar från Brösarp är tv-experten Mathias Fredriksson.
– Jag hinner helt enkelt inte med att tillverka stavar i den utsträckning som skulle behövas. Däremot har jag skapat en guide, en ”hjälp till självhjälp”, så att skidåkarna kan tillverka sina egna stavar om de beställer material.
Bambustavar för längdåkning var populärt fram tills början av 1970-talet. Men med ny teknik och nytt material förändrades spelplanen och sedan lång tid tillbaka används företrädesvis kolfiber eller glasfiber.
– Det är billigare och går fortare att producera. Dessutom går stavarna att göra ännu lättare. Men det finns andra fördelar med bambustaven, framförallt för alpin skidåkning där vikten blir samma oavsett bambu, kolfiber eller aluminium.
Tidigare gjorde Fabian Rimfors sina inköp av bambu på stora byggvaruhus. Men förra hösten fick han kontakt med en man i Indien, som odlar bambu, och sedan dess görs det affärer mellan Calcutta och Brösarp!
– Jag har fått stort förtroende för den här mannen. Jag köper helt enkelt in mig på hans skörd och får vara med under hela processen. Han skickar bilder och kommer med ständiga uppdateringar. Jag har till och med fått träffa familjen digitalt och de som arbetar där. För mig är det viktigt att det är justa villkor som gäller och att man inte använder barn i produktionen.
”Den här bambun är fina grejor, hög kvalitet. Det blir inget spill. Men jag reserverar den för de alpina stavarna. Till Jubileumsvasan får de Tonkinbambun, eftersom den regerade på 1920-talet.”Fabian Rimfors
– Den här bambun är fina grejor, hög kvalitet. Det blir inget spill. Men jag reserverar den för de alpina stavarna. Till Jubileumsvasan får de Tonkinbambu, eftersom den regerade på 1920-talet, säger Rimfors.
Skaran av bambustavs-entreprenörer i världen är inte speciellt stor. Men Rimfors har lyckats få kontakt med kollegor i Nederländerna, Bulgarien, Australien och – Lappland!
– Vi samarbetar och ger varandra tips. Senast delade vi på en last med sammanlagt 1200 bambupinnar, som kom med båt till Helsingborg, ända från Calcutta. Det är viktigt att hela kedjan är hållbar för klimatet. Bambu är den mest effektiva kolsänkan av alla växter, och stavarna är så starka att de kan hålla i generationer. Det är liksom dubbelt hållbart, säger han.
Nästa lördag kommer Fabian Rimfors att bänka sig framför tv:n för att med stort intresse följa Jubileumsvasan.
– Jag har haft kontakt med halva startfältet och det ska verkligen bli intressant att följa deras färd med tidstypisk utrustning. Sedan kommer spännvidden på materialet ändå att vara stor och ur ett rent sportslig perspektiv blir loppet inte rättvist. Men det här handlar mindre om att vinna och mer om att skriva historia. Vi får hoppas att vädrets makter är på gott humör, annars blir det nio väldigt tuffa mil, säger han.