Annons

Bergqvist efter alla återbud: "Tufft för en del"

Henrik Larsson är ny rekordinnehavare på 100 meter.
Men lag-EM i Polen missar sprintern – precis som stjärnorna Armand Duplantis och Khaddi Sagnia.
– Det blir för tufft för en del och det får man ha respekt för, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.
Friidrott • Publicerad 14 juni 2023
Kajsa Bergqvist. Arkivbild.
Kajsa Bergqvist. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Armand Duplantis. Arkivbild.
Armand Duplantis. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Armand Duplantis, Carl Bengtström, Khaddi Sagnia, Sarah Lahti och Henrik Larsson.

Det är friidrottarna som av olika skäl lämnat återbud till lag-EM i polska Chorzow den 23-25 juli.

Annons

– Min inställning som förbundskapten är att jag vill ha det bästa laget på plats och jobbar för det. Sedan är det småskador och känningar som händer, och det är inget att gör något åt, säger Kajsa Bergqvist.

"Olika situationer"

Förbundskaptenen vill att alla ska ställa upp för landslaget men påpekar även att det inte finns något kontrakt som säger att aktiva måste vara med på exempelvis lag-EM eller Finnkampen för att kunna bli uttagna till VM i Budapest i augusti.

– De flesta tycker att det här är ett bra tävlingstillfälle och vill satsa på det. Sedan finns det olika situationer och det blir för tufft för en del.

För Larsson, som i tisdags sprang 100 meter på svenska rekordtiden 10,17 sekunder, handlar det om att få ett drägligt tävlingsschema som hans tidigare skadedrabbade kropp orkar med.

– Utan Henrik i truppen så är det ett stort poängtapp för oss, säger Bergqvist.

– Jag hade hoppats på att han skulle kunna vara med men han har också en historia av att ha mycket skadebesvär när det blivit mycket.

Ingen Duplantis

Världsstjärnan Armand Duplantis har fullt i tävlingskalendern och för Bergqvist är det viktigare att stavhopparen finns med i Finnkampen på Stockholms stadion i september.

Carl Bengtström, 400 m häck, och Khaddi Sagnia, längd, dras med skadekänningar och har av säkerhetsskäl valt att avstå lag-EM för att fokusera på friidrotts-VM senare i sommar.

Sarah Lahti, 5 000 m, är "inte heller riktig där än" och tävlar härnäst på Bauhaus-galan i Stockholm den 2 juli.

Trots avhoppen tycker Kajsa Bergqvist att truppen är bra.

Annons

– Generellt skulle jag säga att vi inte är tillräckligt starka för att vara bland de allra bästa länderna i Europa men att vi ska kunna vara topp tolv, det rycker jag är fullt realistiskt med den uppställning vi har, säger hon.

Fakta: Sveriges trupp

Herrar: Desmond Rogo, 100 m, 200 m, 4x100 m, Kasper Kadestål, 400 m, 4x400 m mixed, Andreas Kramer, 800 m, Emil Danielsson, 1 500 m, Andreas Almgren 5 000 m, Emil Blomberg, 3 000 m hinder, Max Hrelja, 110 m häck, Karl Wållgren, 400 m häck, 4x400 m mixed, Fabian Delryd, höjd, William Asker, stav, Thobias Montler, längd, Jesper Hellström, tresteg, Wictor Petersson, kula, Daniel Ståhl, diskus, Ragnar Carlsson, slägga, Jakob Samuelsson, spjut, Isak Hughes, 4x100 m, Thomas Jones, 4x100 m.

Damer: Julia Henriksson, 100 m, 4x100 m, Elvira Tanderud, 200 m, 4x100 m, Lisa Lilja, 400 m, 4x100 m, Wilma Nielsen, 800 m, Hanna Hermansson, 1 500 m, Vera Sjöberg, 5000 m, Linn Söderholm, 3 000 m hinder, Maja Maunsbach, 100 m häck, Moa Granat, 400 m häck, 4x400 m mixed, Bianca Salming, höjd, Michaela Meijer, stav, Tilde Johansson, längd, Maja Åskag, tresteg, Axelina Johansson, kula, Caisa-Marie Lindfors, diskus, Grete Ahlberg, slägga, Beatrice Lantz, spjut, Filippa Sivnert, 4x100 m, Linnea Frobe, 4x400 m mixed.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons