Annons

Bolsjunov vann kritiserade OS-loppet

Den förkortade OS-femmilen i skidor blev som väntat en norsk-rysk uppgörelse.
Ingen svensk hade chans att hänga med när ryssen Aleksandr Bolsjunov tog sitt tredje OS-guld i Peking.
Skidor • Publicerad 19 februari 2022
Alexander Bolsjunov.
Alexander Bolsjunov.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Bolsjunov vann före landsmannen Ivan Jakimusjkin och norrmannen Simen Hegstad Krüger – som haft en mardrömsuppladdning då han drog på sig covid-19 strax före avresa till Kina.

Femmilen, som bara en timme före planerade starten förkortats till en tremil på grund av den kylan och vinden, blev därmed Krügers första OS-lopp i Peking.

Annons

William Poromaa, som glänst under mästerskapet, blev bäste svensk på en niondeplats. Han gick i mål en knapp minut efter den ryske Bolsjunov, som nu tagit tre OS-guld, ett silver och ett brons.

Jens Burman gick in på 16:e plats och en bra bit därefter, som 38:a respektive 39:a, kom Calle Halfvarsson och Leo Johansson.

Det norska hoppet Johannes Høsflot Klæbo bröt tävlingen. Enligt norska Verdens Gang har han lidit av magproblem och inte kunnat sova inför loppet.

Sverige var emot att loppet kortades.

– Vi sade nej, men nu är det som det är. Man måste acceptera, sade landslagschefen Anders Byström till TT strax efter beskedet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons