Annons

Borg vill kopiera pappa i DC-debuten: Lång väg dit

Via Davis Cup fick Björn Borg sitt stora internationella genombrott.
Känner sonen Leo Borg en viss press inför DC-debuten med Sverige?
– Om jag kan åstadkomma det han har gjort så hade det betytt mycket, säger den 20-årige tennistalangen.
Tennis • Publicerad 11 september 2023
Leo Borg ser fram emot Davis Cup. Arkivbild.
Leo Borg ser fram emot Davis Cup. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT
Thomas Enqvist (längst till höger) tillsammans med prins Daniel och prinsessan Estelle. Arkivbild.
Thomas Enqvist (längst till höger) tillsammans med prins Daniel och prinsessan Estelle. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Formen är på topp och träningen har gått kanon.

Det konstaterar Leo Borg drygt ett dygn innan Sverige kliver in i Davis Cup-gruppspelet i italienska Bologna. Borg var med när Sverige säkrade en plats i februari. Då fick han ingen speltid – men nu kan det bli annorlunda.

Annons

Sverige möter Chile med start klockan 15 på tisdagen innan de tar sig an regerande mästaren Kanada på torsdag. Gruppspelet avslutas på söndag mot Italien.

– Davis Cup har alltid varit ett mål för mig. Det är nog många som drömmer om det här. Jag känner en tacksamhet över att få chansen, säger Leo Borg.

Sverige har historiskt sett haft en fin DC-tradition. Sju titlar har det blivit – flest av alla länder. Dessutom var man framme i sju raka finaler, 1983-1989. En bedrift som ingen annan nation har lyckats med.

"Känner ingen press"

Assisterande Davis Cup-tränaren, Thomas Enqvist, säger att det kommer bli en tuff uppgift, men att truppen är väl förberedd.

– Killarna är i bra form. Alla ser motiverade ut.

Den svenska truppen består av Elias Ymer, Leo Borg, Karl Friberg, Filip Bergevi och André Göransson.

För Borg, rankad på plats 334 i världen, väntar DC-debut. Och med det kommer en förväntan – och en viss press. Pappa Björn blev historisk när han 1972 blev den yngsta spelaren att vinna en match i Davis Cup, och fick i och med segern sitt internationella genombrott.

– Pappa har gjort sin resa, och jag har gjort min. Det är inget jag lägger större vikt vid. Jag känner ingen press, utan fokuserar på det jag kan göra bättre. Men om jag kan åstadkomma det han har gjort så hade det betytt mycket, men det är lång väg dit, säger 20-åringen.

Stökig uppladdning

Sverige har haft en stökig uppladdning. Dels valde Sverigeettan Mikael Ymer att avsluta karriären efter att ha stängts av för brott mot dopningsreglerna. Dels har Dragos Madaras, trea i Sverige, stängts av under utredning för brott mot antikorruptions- och antidopningsregler.

Men incidenterna har inte påverkat landslaget, menar Leo Borg och Thomas Enqvist.

Annons

– Vi har inte pratat så mycket om det, utan vi fokuserar på veckan och Davis Cup. Men det är så klart tråkigt. De är viktiga för svensk tennis, säger Borg.

– Jag lider med "Micke" som har haft ett jättebra år. Vi hade gärna haft med honom, speciellt nu när han har utvecklats så mycket och är i "peaken" av sin karriär, säger Enqvist.

Fakta: Så funkar Davis Cup

Sverige är klart för Davis Cup-slutspelet för tredje året i rad efter kvalsegern mot Bosnien-Hercegovina i februari (3–1).

Världens 16 bästa nationer deltar i turneringen som inleds med gruppspel 12–17 september i fyra olika europeiska städer: Bologna, Manchester, Valencia och Split.

Sverige spelar i grupp A i Bologna och möter regerande mästaren Kanada, hemmanationen Italien och Chile.

Åtta nationer, två från respektive grupp, går vidare till slutspelet som avgörs i spanska Málaga 21–26 november.

Sveriges matcher:

Tisdag 12 september: Chile (15.00)

Torsdag 14 september: Kanada (15.00)

Söndag 17 september: Italien (15.00)

Svenska truppen:

Elias Ymer, Leo Borg, Karl Friberg, Filip Bergevi och André Göransson.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons