Brittiska skrev historia i klassiskt cykellopp

Publicerad 2 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Elizabeth "Lizzie" Deignan blev historisk som den första damvinnaren av cykelklassikern Paris-Roubaix.
Elizabeth "Lizzie" Deignan blev historisk som den första damvinnaren av cykelklassikern Paris-Roubaix.Foto: Michel Spingler/AP/TT

Brittiskan Lizzie Deignan skrev idrottshistoria på lördagen genom att vinna cykelklassikern Paris-Roubaix första damtävling.

Deignan dominerade de 115,6 kilometerna, även om spänningen tilltog något i och med nederländskan Marianne Vos starka avslutning. Till slut blev det ändå klar brittisk seger, en minut och 17 sekunder före Vos. Italienskan Elisa Longo Borghini blev trea.

Det ökänt tuffa och prestigefyllda loppet, som mestadels körs på kullerstensgator, startade redan 1896 men har tidigare bara välkomnat män. Det första damloppet skulle ha avgjorts i fjol, men då satte coronapandemin stopp.

Att både Paris-Roubaix och Tour de France (nästa år) valt att släppa in damerna ses som ett litet steg framåt i sportens väg mot större jämställdhet. Prispengarna visar att en del återstår. Lizzie Deignan får 1 535 euro för sin seger, medan söndagens vinnare av herrloppet får 30 000 euro.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.