Cavani får brett stöd i Uruguay

Dryga böter och tre matchers avstängning.
Det engelska fotbollsförbundet straffade Edinson Cavani hårt för vad man såg som ett rasistiskt uttryck på sociala medier.
I hemlandet Uruguay får Cavani brett stöd.
Publicerad 4 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Edinson Cavani. Arkivbild.
Edinson Cavani. Arkivbild.Foto: Clive Brunskill/AP/TT

Uruguays fotbollsförbund, landets spelarfack och landslagskollegor försvarar anfallaren.

"Edinson Cavani har aldrig begått något som kan tolkas som rasistiskt. Han använde bara ett vanligt uttryck i Latinamerika för att kärleksfullt tala till en vän." skriver spelarfacket (AUF).

Efter Manchester Uniteds seger mot Southampton gratulerades Cavani till insatsen av en följare på Instagram. Cavani vidarebefordrade hälsningen till sina egna följare och lade till "gracias negrito".

För de orden fick han 1,2 miljoner kronor i böter och tre matchers avstängning. Cavani hävdade att han inte menat att såra någon, men tog bort inlägget och bad om ursäkt om någon tagit illa upp.

I Uruguay kräver spelarfacket och förbundet att Cavani får upprättelse och menar att det engelska fotbollsförbundets (FA) agerande är överilat, felaktigt och i sig kan ses som rasistiskt.

"FA har själva uppfört sig diskriminerande mot kulturen och livsstilen hos det uruguayanska folket." skriver AUF i ett uttalande.

Uruguays fotbollsförbundet kallar avstängningen "en uppenbar orättvisa som skadar anseendet hos en obestridlig man."

Tidigare har språkvetare i Uruguay betecknat Cavaniaffären som ett exempel på brist på "kulturell och språklig kunskap" i England.

Cavani har avtjänat en av tre matcher på avstängningen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.