Defensivt kollektiv hyllas

Sport Med den gamla metoden menar Johan Esk, Dagens Nyheter: \"tillbakadraget, tillbakapressat, men ofta ruggigt farligt framåt\".
Sport • Publicerad 12 oktober 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Med den gamla metoden menar Johan Esk, Dagens Nyheter: "tillbakadraget, tillbakapressat, men ofta ruggigt farligt framåt". Aftonbladets Simon Bank är inne på samma spår. Han menar att det var med ett mer defensivt strukturerat och balanserat lag än någon gång tidigare i kvalet som Sverige vann:"4-4-1-1, två raka linjer tätt som i ett likamedtecken framför Andreas Isaksson, sjunk hem och arbeta därifrån", skriver Bank.

Mest haglar dock superlativen över det svenska fotbollslandslaget och ordet bragd nämns många gånger: "En klassisk svensk fotbollsbragd, en knall som kommer att eka högt och länge i världen och som bör få komma med i diskussionen kring bragdmedaljen, så här i elfte timmen", tycker Skånskans Artur Bliding.

"Det var en seger för laget, för förbundet som kan räkna med minst 40 sköna miljoner enbart för EM-avancemanget, för svensk fotboll och alla som följer den", skriver TT:s Henrik Skiöld.

Flera kommenterar det faktum att i alla tio kvalmatcher som Zlatan Ibrahimovic saknats, då har Sverige vunnit."Det är utan sin megastjärna som laget blir ett Lag, lyfter sig och alla spelarna tar ett större ansvar", menar Jan-Owe Wikström, Hallandsposten.Expressens Johan Orrenius skriver att när Ibrahimovic inte är med finns ingen frälsare. "Då är det upp till andra att kliva fram och det gör spelarna nästan alltid... Det var svensk lagidrott när den är som allra bäst, men den spelare vi ofta kallar allra bäst var inte ens i landet".

Det är dock ingen som vill att Sverige ska spela utan sin världsstjärna:"Svensk fotboll har byggt sina framgångar genom att utgå från kollektivet. Det ska vi aldrig glömma. Men vi ska också vara noggranna med att komma ihåg hur den där gemensamma grunden alltid använts för att skapa utrymme för våra bästa individualister", kommenterar Erik Niva, Aftonbladet.

Göteborgs-Postens Mats Härd tycker att det är komplicerat att bedöma det svenska landslagets slagstyrka just nu: "Hamréns offensiva inställning är kanske rätt, men spelarna räcker inte till", menar han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.