Annons

Domaren i fokus när Brasilien kryssade

Två röda kort, ett brutalt överfall och en väldans massa VAR blev facit när Ecuador och Brasilien spelade oavgjort i Quito.
I centrum för allt: den colombianske domaren Wilmar Roldán.
Fotboll • Publicerad 28 januari 2022
Colombianske rättskiparen Wilmar Roldán var i händelsernas centrum i mötet mellan Ecuador och Brasilien.
Colombianske rättskiparen Wilmar Roldán var i händelsernas centrum i mötet mellan Ecuador och Brasilien.Foto: Santiago Arcos/AP/TT

Brasilien var klart för årets VM i Qatar sedan tidigare. Det hindrade dock inte "Seleção" från att vilja fortsätta sin svit som obesegrat i det sydamerikanska kvalet.

Det började också bra i bortamötet mot Ecuador. Real Madrid-mittfältaren Casemiro gav bortalaget ledningen redan i den sjätte minuten.

Annons

Sedan drog galenskaperna i gång. Efter en kvarts spel var den ecuadorianske målvakten Alexander Domínguez ute rejält på vift, vilket slutade med att han stämplade Brasiliens anfallare Matheus Cunha i halsen och fick syna rött kort.

Kort senare var det Brasiliens tur att decimeras när Tottenham-backen Emerson Royal blev utvisad. Därefter var det dags för videosystemet VAR att kliva in i handlingen.

Brasilianska målvakten Alisson visades ut, men räddades av VAR som ansåg att det räckte med gult kort. Ecuador fick straff i en senare situation men även där gick VAR in och ändrade Wilmar Roldáns domslut.

Uruguay tog sista chansen

Ett godkänt kvitteringsmål skulle komma med kvarten kvar att spela när högerbacken Félix Torres satte dit 1–1.

Ännu en VAR-situation skulle hinnas med innan matchen var över. Ecuador tilldömdes ytterligare en straff, Alisson fick ytterligare ett rött kort men ytterligare en gång gick VAR in och satte ner foten – och matchen slutade oavgjort.

Resultatet innebar att Ecuador tog ett litet steg närmare VM. I övrigt bortabesegrade ett sedan tidigare kvalificerat Argentina Chile med 2–1 efter mål av Ángel Di María och Lautaro Martínez.

Grep en livlina

Uruguay grep en sista livlina när man vann med 1–0 borta mot Paraguay. Luis Suárez blev matchens enda målskytt. Senare i kväll spelar även Colombia–Peru samt Venezuela–Bolivia.

Två lag till ska göra Brasilien och Argentina sällskap direkt till VM medan ytterligare ett får kvala vidare i ett interkontinentalt playoff.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons