Dramatik på hög nivå i derbyt

Sport • Publicerad 11 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Klart man är besviken när vi har matchen men lyckas tappa den på slutet, menade HIF-tränaren Dan Olofsson medan hans kollega hos de gulsvarta, Daniel Nilsson, var mera nöjd.

– Starkt av oss att komma tillbaka trots 0–2 och jag är mycket nöjd med vår lagmoral, ansåg IFK-tränaren.

Det här blev det mest dramatiska derbyt mellan Österåsklubbarna på senare år. En femsiffrig publik som njöt i försommarvädret fick också en fotbollsmatch med alla tänkbara inslag.

Det började också oerhört tufft för IFK Hässleholm eftersom mittfältsmotorn Patrick Osiako gick sönder omedelbart efter det att avsparken hade gjorts.

– Han tränade för fullt under onsdagen så vi trodde att det skulle fungera med honom, menade Daniel Nilsson som fick plocka in Waed Shaif som ersättare redan efter 45(!) sekunder.

– Istället gör Ikose Abelto en stormatch för oss på mittfältet, berömde Nilsson.

Sedan Burim Rexhepi träffat ribban för HIF i den 17:e minuten kom de grönvitas ledningsmål i den 28:e. Ett missförstånd i IFK-försvaret gjorde att Harley Willard fick bollen till 16-årige Viktor Christiansson som gjorde derbyts första mål.

Mycket nära 2–0 var det fyra minuter senare när Eric Svensson nickade efter hörna men Alexander Nilsson i IFK-målet räddade mirakulöst.

Sedan Gustaf Lindroth skallat ihop och åkt på en hjärnskakning, med efterföljande sjukhusbesök, i den 37:e minuten gjorde HIF psykologiskt 2-0 strax före paus.

Joel Wedenell slog en 25-meters drömpassning till HIF:s bäste spelare i första halvlek, Harley Willard, som sköt 2-0.

HIF kom ut utan mittbacken Emil Szymanski efter pausen och Liridon Ahmeti tog istället steget in och med inhoppande Amen Chehade som ytterback.

– Vi visste att Szymanski inte skulle kunna spela 90 minuter i den här matchen och det var läge att byta i paus, ansåg Dan Olofsson vars lag såg ut att ha kontroll på läget när sista kvarten började.

Då exploderade dock derbyt sedan Filip Ranmo fått ett läge i straffområdet och reducerat. IFK tryckte nu på och Jonas Osberg i HIF-målet fick göra en jätteräddning på Mike Andrews skott.

Efter 81 minuter kom matchens mest kontroversiella händelse när Amen Chehade, efter en situation med Mike Andrew, fick rött kort direkt av domaren Tess Olofsson. Efter en fällning rök Chehade och Andrew ihop i något som liknade ett försök till skallningar. Medan Chehade åkte ur klarade sig Andrew med gult kort.

– Mycket märkligt att bara vår spelare drabbas i den situationen, menade Dan Olofsson medan Daniel Nilsson tyckte att det var en klar utvisning.

Utvisningen gjorde att trycket ökade ännu mer från IFK:s sida och i den 88:e minuten dömde Tess Olofsson dessutom straff sedan Tommy Filipovic gjorts ner i straffområdet av Joel Svensson.

– En situation som det förekommer många av i en match men nu blev det straff, förklarade Dan Olofsson de upprörda känslor som visades i HIF-lägret efter den situationen.

Men Filipovic tog själv straffen vilken dock gick rakt i gapet på Jonas Osberg.

Men kvitteringen skulle ändå komma i den tredje tilläggsminuten när Filip Ranmo, efter en hörna som såg tveksam ut från läktarplats, iskallt tog vara på ett läge och sköt 2–2. Faktum var att Ranmo sekunderna därefter även hade chansen att avgöra derbyt – men missade.

– Klart att vi var lite besvikna att vi inte vann matchen med tanke på våra sista 20 minuter, menade Daniel Nilsson.

bild 1/5
700 personer så det första Hässleholmsderbyt i fjol i samband med att det nya läktaren på Österås IP invigdes. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
HIF: första målskytt, Viktor Christiansson och IFK:s Waed Shaif i kamp om bollen. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM.
Dan Olofsson var missnöjd HIF-tränare. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM.
Derbymålvakterna Alexander Nilsson, IFK och Jonas Osberg, HIF hade bägge mycket att göra i derbyt. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM.
Filip Ranmo jublar efter 2–2-målet i derbyt mot HIF. IFK-spelaren har fått en bra start på säsongen och redan gjort fyra mål. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
700 personer så det första Hässleholmsderbyt i fjol i samband med att det nya läktaren på Österås IP invigdes. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
HIF: första målskytt, Viktor Christiansson och IFK:s Waed Shaif i kamp om bollen. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM.
Tomas Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.