Dubbla Göingebrons på USM i brottning

Sport Jönsson och Källman satsar nu vidare som juniorer
Sport • Publicerad 11 februari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Teo Jönsson och Algot Källman tog bägge brons vid helgens USM. Men de hade olika syn på sina insatser i nordliga Luleå.

– Det här hade jag inte förväntat mig. Jag åkte mest upp för att få lite bra matcher, säger en nöjd Teo Jönsson som brottades i 60-kilosklassen.

– Jag hade siktat högre än ett brons. Jag skulle brottats betydligt bättre, menar en självkritisk Algot Källman som gick i 71 kilo.

Teo Jönsson, som brottas för Brobyklubben BK Viking, tog brons på USM redan för två år sedan. Men denna gång kände han sig ännu mer tillfreds med tredjeplatsen. Hans klass var med 15 deltagare den största under USM.

– Jag rankar det här som min största framgång någonsin då det var många tuffa och jämna matcher i klassen, säger 16-årige Teo Jönsson.

Som efter segrar mot Victor Borgström, Starke och Nicad Abbasli, Linköping gick en riktigt jämn match mot slutsegraren Oscar Pettersson, Sundsvall.

– Det var jämnt ända fram till slutet, säger Jönsson som föll på poäng 3–5.

Även tredjeprismatchen mot Allan Benham, Enköping var jämn trots att slutresultatet 7–0 till Teo Jönsson inte direkt talar för det.

– Det var tufft hela matchen. I slutet försökte han få in grepp på mig men jag fångade in dem. I stället kontrade jag och tog poäng, berättar Jönsson,

– Jag är väldigt nöjd med samtliga mina matcher.

Detta var sista USM för 16-årige Teo Jönsson som nästa år blir junior. Han kommer härnäst att tävla med Team Skåne vid en internationell tävling i Tallinn. Senare i vår väntar FT i Falköping.

Det var sista USM även för Algot Källman från Vinslövsklubben BK Ore. Även om det för andra året i rad blev ett brons var han inte nöjd.

– Jag tror jag var alldeles för nervös inför tävlingen då jag inte kom in i brottningen. Jag tycker jag skulle gjort det bättre i poolen, säger Källman.

Som inledde med två klara segrar mot Ludvig Gustafsson, HBK Bergania och Felix Einarsson, Väsby. Sedan tog det stopp mot den blivande silvermedaljören Armando Molin, Malmö Tigers som vann på fall. I bronsmatchen vann Algot Källman på poäng 4–2 mot Leo Foughani, Huddinge.

Orebrottaren blir junior nästa år men kommer om en månad prova på sitt nya liv då han är med på JSM i Varberg.

– Jag hoppas på att få några riktigt bra matcher där. Det kommer att bli lite annorlunda då matchtiden är sex minuter mot fyra under USM. Men jag tycker det är lika bra att vänja sig vid det redan nu, säger Källman.

Ytterligare tre Göinge-brottare var på plats i Luleå.

Rasmus Olsson, Ballingslöv, kom femma i 80 kilo, Noah Söderquist sexa i 46 kilo medan Charlie Modén, även han Velo, blev nia i 55-kilosklassen.

bild 1/2
Ores Algot Källman blev även han bronsmedaljör på USM. Foto: Stefan Sandström/ARKIV.
Vikings Teo Jönsson, till höger, på prispallen i Luleå. FOTO: Privat
Ores Algot Källman blev även han bronsmedaljör på USM. Foto: Stefan Sandström/ARKIV.
Vikings Teo Jönsson, till höger, på prispallen i Luleå. FOTO: Privat
Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.