Manchester City-stjärnan Erling Braut Haaland låg bakom 6–3-krossen i derbyt mot United.
Fotboll • Publicerad 2 oktober 2022
Erling Braut Haaland och Manchester City bjöd på stor show i utklassningen hemma mot United.Foto: Martin Rickett/AP/TT
Phil Foden, en av Manchester Citys två hattrick-skyttar i derbysegern mot United.Foto: Martin Rickett/AP/TT

Två tidiga chanser från Kevin de Bruyne och Bernardo Silva visade Manchester Citys klass.

Tillika stadsrivalen Manchester Uniteds oförmåga att hålla samma eller åtminstone liknande kvalitetsnivå.

Starten var en försmak av Citys dominans i rivalderbyt.

Ganska omgående kom också målen.

– Man kan känna det hela tiden och man ser det på passningarna vi slår till varandra: vi vill gå framåt, vi vill attackera. Det är vad jag gillar mest med det här laget. Vi vill alltid attackera, och i slutändan är det fantastiskt. Det finns inget annat att säga, säger Erling Braut Haaland i Viaplays sändning.

Show av hemmalaget

I åttonde minuten avslutade Phil Foden ett fint anfall genom att pricka 1–0 bakom målvakten David de Gea.

Sedan var det dags för Premier Leagues poängstarkaste spelare att på allvar kliva in i handlingen: norske målkungen Haaland och assiststjärnan Kevin de Bruyne från Belgien.

2–0 i 34:e minuten: Haaland nådde högst på de Bruynes hörna och backen Tyrell Malacia hann inte rensa bort bollen innan den passerade mållinjen och godkändes.

3–0 i 37:e: Haaland bågade ut, hittade ytan bakom Raphael Varane och kastade sig sedan fram för att stöta in passningen från de Bruyne.

4–0 i 44:e: Haaland låg sedan bakom Fodens andra mål med ett inspel mot bortre stolpen som engelsmannen tryckte in bakom de Gea.

Publiken lämnade arenan

Ridån var då sedan länge nere för United.

Men för gästernas fans blev det droppen och i ett lämmeltåg lämnade de Etihad Stadium.

För spelarna var förnedringen bara i sin linda.

Precis som Haalands hattrick-jakt.

Efter att ha gjort tre mål i de två senaste ligamatcherna på hemmaplan – mot Crystal Palace och Nottingham – skulle 22-åringen lyckas igen.

5–1 i 64:e: Haaland hittade yta och drog till direkt på inspelet från Sergio Gomez – vilket gjorde pappa Alf Inge extra glad på läktarplats.

– Inte illa. Vi gjorde sex mål. Vad kan man säga? Det är fantastiskt, att vinna hemma och göra sex mål. Det är najs, säger Haaland.

Anfallaren blev inte ensam hattrick-skytt i derbyt.

Även Foden noterades för tre fullträffar, varav hans sista mål skickades in i 73:e minuten efter pass från Haaland.

– Det är en dröm som blir sann, säger Foden i Viaplays sändning.

Segern gör att Manchester City är tvåa i Premier League-tabellen, en poäng bakom ligaettan Arsenal.

Svenske landslagskaptenen och Manchester United-backen Victor Nilsson Lindelöf ersatte skadade Raphael Varane i 41:a minuten, medan landslagsmittfältaren Anthony Elanga fick se matchen från avbytarbänken.

Fakta: Skytteligatoppen i Premier League

14) mål: Erling Braut Haaland, Manchester City.