Efter ellarmet: Minister lovar kompensation
Regeringen har redan lovat 90 miljarder kronor i kompensation till hushåll och företag som drabbas av de höga elpriserna.
Men hur blir det för idrottsföreningar som antingen äger sina hallar eller hyr av kommunen eller privata aktörer? Ett exempel är SHL-klubben Rögle som kan åka på en miljonsmäll den här säsongen.
– Det kan väldigt snabbt få väldigt stora konsekvenser för vår verksamhet, säger ordförande Daniel Koch till Radiosporten.
Idrottsminister Anders Ygeman understryker att föreningarna inte har glömts bort.
– Vår elpriskompensation kommer att omfatta både föreningar, det vill säga de som direkt äger sina hallar eller hyr på den privata marknaden, och kommuner så att deras elräkning inte fortplantar sig helt över till föreningarna, säger han till TT.
Valet komplicerar
Det faktum att valet bara är några dagar bort gör frågan mer komplicerad. Nästa vecka vet vi inte vilket parti som kommer att få i uppdrag att bilda regering eller hur lång tid den processen tar.
Enklare blir det inte då oppositionen, enligt Ygeman, står långt ifrån i frågan om kompensation till idrottsföreningar och kommuner.
– Såvitt jag förstår finns det partier som vill kompensera föreningar och partier som inte har skrivit ut det tydligt, och som har förslag som inte kompenserar kommuner och därmed riskerar att idrottsföreningar får bära en orimligt stor börda i vinter, säger idrottsministern.
TT: Är ni beredda att kompromissa?
– Självklart är vi beredda att kompromissa, men vi är inte beredda att kompromissa bort landets idrottsföreningar.
M: Stämmer inte
Ygemans bild av läget delas inte av Carl-Oskar Bohlin, Moderaternas (M) näringspolitiske talesperson.
– Det stämmer inte, säger han om att M inte inkluderar idrottsföreningar och kommuner i sitt föreslagna kompensationsstöd.
– Vår utgångspunkt är att alla elkunder ska kompenseras för de höga elpriserna, och det gäller då även idrottsföreningar.
Frågan är brännande het och i en intervju med TT uttryckte Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson oro för att många idrottshallar kan tvingas hålla stängt i vinter om inte det politiska styret på riksnivå snarast ger ett gemensamt löfte om kompensation.
Inget samtal
Något sådant finns inte ännu och några samtal kommer inte föras partierna emellan förrän efter valet.
– Frågan ska ju framför allt ställas till de andra – om de är beredda att införa högkostnadsskydd för kommuner och föreningar. Annars riskerar ett antal idrottsföreningar runtom i Sverige att få en jäkla smäll om det skulle bli regeringsskifte, säger Anders Ygeman.
Enligt Carl-Oskar Bohlin blir det dock inte tal om att den nuvarande oppositionen kommer att ge efter sina förslag.
– Vi är fyra partier som är rörande överens om vad vi vill göra med energipolitiken. De rödgröna partierna tycks däremot inte vara överens om någonting, allra minst det här högkostnadsskyddet. Där finns det fyra olika uppfattningar, säger han.