EM-brons för Fredricson: "Det var hårfint"

Det blev en ny internationell medalj för Peder Fredricson. På hopp-EM i tyska Riesenbeck red han och hästen Catch Me Not till sig en bronsmedalj.
– Jag är väldigt stolt och väldigt glad, säger Peder Fredricson.
Publicerad 5 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Peder Fredricson under den sista tävlingsdagen i Riesenbeck.
Peder Fredricson under den sista tävlingsdagen i Riesenbeck.Foto: Pontus Lundahl/TT

Fredricson och Catch Me Not var ett av endast fyra felfria ekipage i den första rundan och klättrade därmed från femteplatsen upp till silverplats inför avgörandet.

Men väl i den andra omgången blev det ett nedslag och ett tidsfel för Fredricson som slutade på totalt 9,46 fel.

– Det är man så klart lite irriterad över precis när man kommer ut. Men å andra sidan; att Catch Me Not tar en medalj här på EM känns fantastiskt kul, säger Fredricson.

Det var Catch Me Nots första internationella mästerskap, men det var det sannerligen inte för Peder Fredricson. Inom loppet av en månad har han tagit individuellt OS-silver, ett OS-guld i laghoppning och ett EM-brons.

– Jag har nog inte riktigt förstått det än, jag är väldigt stolt och väldigt glad, säger han.

"Lätt att bli fartblind"

Kraven har varit höga på 49-åringen, som snabbt blivit en stjärna på ridsportshimlen. Inför tävlingen var det många som såg OS-guldmedaljören som en stor guldfavorit även här.

– Det är lätt att bli fartblind. När man har tagit många medaljer är det lätt att man själv kanske sätter ribban väldigt högt och alla runtomkring tror också att det är enkelt att ta dem, men det är det verkligen inte, säger Fredricson och fortsätter:

– Jag är väldigt, väldigt glad över att allt har gått som det har gjort och att hästen är i form och känns fräsch och bra, och att det har blivit medaljer för jag vet hur svårt det är.

Till slut skiljde det mindre än ett nedslag mellan bronset och guldet.

– Det var hårfint, det var det.

Vann gjorde hemmaryttaren Andre Thieme på hästen DSP Chakaria med 6,84 fel, före schweizaren Martin Fuchs och Leone Jei med totalt 9,31 fel.

Bengtsson 13:e

Rolf-Göran Bengtsson red också i finalens första omgång, men ett snöpligt nedslag grusade drömmen om en plats i den andra rundan.

– Vi kom lite för nära där, säger Bengtsson.

Trots missat avancemang till den sista rundan är han nöjd med EM-veckan på hästen Ermindo.

– Jag tror han är nöjd med sig själv också, det verkade så när han kom ut. Han är inte den som hänger med huvudet, han kämpade verkligen i dag och gjorde det på ett bra sätt.

Linnéa Engholm/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.