EM över – svensk skrällförlust i semifinalen

Sverige missade chansen att ta sig till final i lag-EM i bordtennis. Det blev en tung förlust mot den stora överraskningen Ryssland med odiskutabla 0–3.
– Ryssland gjorde det bra. De var mer aggressiva och vi blev lite ängsliga och hamnade ofta i försvarslägen, säger Sveriges förbundskapten Jörgen Persson.
Publicerad 2 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Anton Källberg förlorade sin singel i EM-semifinalen. Arkivbild.
Anton Källberg förlorade sin singel i EM-semifinalen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Till semifinalen hade Jörgen Persson valt att ställa över världsnian Mattias Falck, men det var inget beslut han ångrade.

– Nej, jag ville ge våra unga chansen och de har bra statistik mot ryssarna, så jag trodde på bra vinstlägen, säger Jörgen Persson.

Inledningsvis såg det bra ut för 19-årige Truls Möregårdh som hade stor ledning i första set mot Lev Katsman, som han slagit tidigare, men han lyckades inte förvalta setbollen vid 10–9.

"För dåligt"

Matchen gick till skiljeset men efter sidbytet tappade Möregårdh alldeles för mycket för att hota.

– Det blev nervöst och jag blev stillastående, hade behövt första set, spelade helt enkelt för dåligt, säger Truls Möregårdh.

Anton Källberg, som varit mycket stabil i tidigare matcher, hade väldigt svårt att slå igenom Maksim Grebnev, som spelade mycket inspirerat och ryssen vann i tre raka och därmed var ställningen 0–2.

Sveriges tredjeman, Jon Persson, hade flera möjligheter i sitt möte med Vladimir Sidorenko att hålla matchen vid liv.

Tappade trots matchboll

Fick till ett skiljeset och där vände svensken 7–9 till matchboll 10–9, men lyckades inte avgöra.

– Just nu känns det tungt. Tyvärr tog jag några dumma beslut och hade några dåliga servereturer och det har man inte råd med, säger Jon Persson.

Det var förstås en missräkning att inte nå final. Senaste gången Sverige var i EM-final var 2011 och den gången var Jörgen Persson med, fast då som spelare.

– Ingen av våra spelare kom upp i den nivå som behövdes. Ryssarna var heta och vi lyckades inte höja oss tillräckligt. Vi var toppseedade och det är förstås en besvikelse att inte gå till final, säger Jörgen Persson.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.