Ett fiasko ledde till ett annat i VM-missen

Ännu ett medaljlöst VM – ännu ett misslyckande.
Kvartsfinalförlusten mot Lettland i Riga innebär ett bakslag direkt för nye förbundskaptenen Sam Hallam.
Framför allt fiaskot med William Nylander är en av orsakerna till missen.
Ishockey • Publicerad 25 maj 2023
Uttåget. Sam Hallam lämnar VM-rinken i Riga som en förlorare.
Uttåget. Sam Hallam lämnar VM-rinken i Riga som en förlorare.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Här är tre punkter bakom bakslaget i Riga som gör att landslaget nu missat medalj i fem raka mästerskap sedan guldet 2018 – fyra VM-turneringar och ett OS.

+ Fiaskot med Torontostjärnan William Nylander. Den 27-årige forwarden var intresserad av att komma till VM men på något sätt misslyckades landslagsledningen med de slutliga detaljerna i en process som pågick i en hel vecka. Vad som felade ville ledningen inte berätta då strategin var att inte kommentera spelare som inte tillhörde VM-truppen. En förklaring som svenska supportrar hade förtjänat.

+ Avsaknaden av offensiv spets. Utan William Nylander saknades kvalitén i offensiven. Forwardsuppsättningen, med flera spännande och unga talanger, hade behövt hjälp av en erfaren poängmaskin. Efter gruppspelet fanns bara en svensk forward bland de 15 bästa i VM:s poängliga.

+ Bristen på internationell rutin i lagledningen. Sam Hallam gjorde succé i Växjö med tre SM-guld men är ny på landslagsnivå. Så att kräva guldsuccé direkt är inte riktigt rättvist när dessutom stora delar av staben också är grön på den här nivån. Både assisterande förbundskaptenen Stefan Klockare och inplockade coachen Niklas Rahm från Växjö saknade internationell rutin. Dessutom gjorde landslagschefen Anders Lundberg sitt första herr-VM liksom assisterande general managern Josef Boumedienne, som skötte NHL-kontakterna under turneringen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.