EU ger gult kort till fotbollens superliga
En generaladvokat till EU-domstolen har gett sin syn på en eventuell superliga för herrfotbollen i Europa.
Generaladvokat Athanasios Rantos säger i ett utlåtande att klubbarna är fria att skapa den så kallade superligan, men att de då "inte kan fortsätta att delta i tävlingar organiserade av Internationella fotbollsförbundet (Fifa) eller Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) utan godkännande av dessa organisationer".
Utlåtandet är inte rättsligt bindande men ses som en stor seger för både Uefa och Fifa. Klubbarna har hävdat att Uefa missbrukar sin särställning inom Fotbollseuropa medan Uefa menar att man värnar sportens särställning genom att ha tävlingar som baseras på att alla på sportslig grund kan gå upp eller trilla ner i systemet.
Uefa kommenterar i ett uttalande:
"Uefa välkomnar dagens otvetydiga utlåtande som rekommenderar EU-domstolen en dom som stödjer vår centrala roll för att styra europeisk fotboll, skydda pyramiden och utveckla sporten över hela Europa."
Oftast – men inte alltid – följer domstolen generaladvokatens förslag till utslag.
Det rättsliga avgörandet i frågan väntas först under nästa år.
Infekterad bakgrund
Det var i april 2021 som tolv fotbollsjättar försökte lansera planer på att skapa en egen liga. Bland klubbarna fanns Real Madrid, Juventus, Barcelona, Milan, Liverpool, Chelsea och Manchester United.
Tilltaget kritiserades omedelbart av en mer eller mindre enad fotbollsvärld, såväl supportrar från de inblandade klubbarna som Uefa och Fifa såg rött.
Uefa hotade med rättsliga åtgärder och att slänga ut klubbarna från alla deras turneringar. Fifa var heller inte glada och menade att om klubbarna gick vidare med planerna skulle de inte få spela i sina inhemska ligor längre.
Bara dagar efter att planerna presenterades började klubb efter klubb att dra sig ur. Projektet såg ut att ha rasat samman.
Osäker framtid
Men i oktober i år verkade Real Madrid, Juventus och Barcelona vilja återuppliva planerna. Arbete inleddes för att undersöka hur en superliga skulle kunna existera i samklang med övriga existerande tävlingar.
Utlåtandet från generaladvokaten i EU-domstolen är inte den enda hacket i maskineriet för Barcelona, Real Madrid och Juventus. I slutet av november avgick nämligen hela Juventus styrelse, däribland Andrea Agnelli – som har varit en starkt drivande kraft i projektet att få till en europeisk superliga.
De inblandade klubbarna har ännu inte kommenterat utlåtandet från EU.