Annons

Fans avtäckte märke för Förintelsens offer

Under torsdagen, på Förintelsens minnesdag, avtäckte supportrar till den tyska fotbollsklubben Schalke 04 ett minnesmärke till hågkomst för de över 500 judar som deporterades från Gelsenkirchen till gettot i Riga för exakt 80 år sedan.
Fotboll • Publicerad 27 januari 2022
Förintelsemonumentet i Berlin.
Förintelsemonumentet i Berlin.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

De cirka 20 supportrarna – som har samarbetat med klubben, staden Gelsenkirchen, lokala historiker och det lokala judiska samfundet – vill minnas offren och uppmärksamma grymheten i dåden som utfördes av Nazityskland.

– Det är viktigt för oss att skapa en medvetenhet om vad som hände på den här platsen vid den här tidpunkten, och med uppgiften att se till att det aldrig händer igen, säger Schalkesupporten Ines Kempen.

De över 500 judarna, varav omkring 350 var från Gelsenkirchen, lurades av Nazisterna att lämna sina hem i tron att de skulle få börja om på nytt i lettiska Riga. I stället blev de fråntagna sina ägodelar, trycktes in i ett tåg som färdades i fem dagar i iskall kyla över 1 600 kilometer. När tåget kom fram ska uppskattningsvis 450 av människorna ha mördats omedelbart. De få överlevande placerades i gettot för straffarbete.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons