FMCK drog igång USM-säsongen

Sport André Blohmé vurpade – Emma Johansson bästa hemmaförare med en fjärdeplats.
Sport • Publicerad 16 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var full fart när den svenska ungdomseliten i enduro intog markerna omkring Hovdala slott under lördagen.

Runt 150 deltagare i åldrarna 12–18 år från hela Sverige hade samlats för att mäta krafterna med varandra och njuta av att motorsäsongen är igång igen.

Av hemmaförarna imponerade Emma Johansson i D1-klassen mest. Med en stabilitet över dagens alla sträckor slutade hon på en hedrande fjärdeplats. Precis bakom kom ännu ett av hemmaklubbens framtidsnamn, Felizia Hurtig, som även hon stod för en strong insats.

– Jag tycker att det känns bra. Det är min tredje säsong i USM och jag lär mig nytt hela tiden. Banorna är tuffa med mycket sand och stundtals tappar man flytet, beskriver Emma Johansson dagens lopp.

Emma Johansson är hemmahörande i Hurva men tävlar för Hässleholm och har på sin meritlista två raka SM-brons och genomförde som första 12-åring en enduroklassiker.

– Då klarar man de tre långloppen Gotland, Stångebro och Ränneslätt. Det är jag rätt nöjd med, summerar den lovande FMCK-föraren.

I pojkklassen visade André Blohmé till en början mästartakter i USM 1. Dessvärre slutade dagen med en rejäl vurpa och istället för prispallen blev det ett sjukhusbesök för den speedige skåningen.

USM-tävlingen på Hovdala visade att det krävs att man är fysiskt och mentalt förberedd eftersom sporten ställer en hel del krav på sina förare. Mat och dryck intogs vid varje depåstopp för att behålla fokus under hela tävlingsdagen.

– Man rör på hela kroppen och det är jobbigare än vad man tror. Det gäller att ha en bra grundkondition samt vara stark då banorna ofta kräver detta. Vidare är det betydelsefullt att förse kroppen med nyttigheter för att klara av en lång dag som en tävling innebär, tipsar Stefan Eriksson som är tävlingens organisationsledare.

Klubben har långt i förväg planerat för att allt skulle gå så smidigt som möjligt,

ända från bansträck

ning till att göra evenemanget trivsamt både för deltagare och publik.

– Allt har gått som planerat, vi är väldigt nöjda.

– Vi har fått bra stöd av kommunen och sedan har vi många ideella krafter som hjälper till. Utan dem är det svårt att dra ihop ett arrangemang av denna storleken.

Klubben har 250 medlemmar, från knattar upp till den äldste som är 76 år gammal. Tjejsidan är på stark frammarsch.

– Både inom klubben och i landet som helhet är det många tjejer som hittar till enduron och det är naturligtvis väldigt skoj.

Varför lockar sporten fler och fler tjejer?

– Svårt att säga men att tjejer och killar tränar tillsammans på lika villkor och den goda gemenskapen är min tanke. Vår förening har sex tävlande idag och fyra av dem är tjejer. Det är glädjande, konstaterar Stefan Eriksson

bild 1/8
Stefan Eriksson.
Foto: Andreas Bergman
Fortsatt full fräs på Hovdala för FMCK i alla fall fram till siste juni 2021. Det kan också sluta med att klubben får stanna kvar i området. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/ARKIV
Allmän väg mellan SP1 och SP2 – då får FMCK:s André Blohmé leda cykeln.                    Foto: Stefan Sandström
Arrangörsklubbens Elin Ek Johnsson ger järnet på SP1.
Foto: Stefan Sandström
Hemmaklubbens Felizia Hurtig manövrerar sig fram på SP2.
 Foto: Stefan Sandström
FMCK Hässleholm har trott att de kunnat köra enduro på Hovdala efter beslutet som fattades i april, men ett överklagande gör att det nu är helt förbjudet.Foto: Stefan Sandström/Arkiv
Gg. Foto: Stefan Sandström
Gg. Foto: Stefan Sandström
Stefan Eriksson.
Foto: Andreas Bergman
Fortsatt full fräs på Hovdala för FMCK i alla fall fram till siste juni 2021. Det kan också sluta med att klubben får stanna kvar i området. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/ARKIV
Andreas Bergman
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.