Frågor och svar om OS 2020

Till slut tvingades även sommar-OS i Tokyo erkänna sig besegrat av coronavirusets framfart.
Men vad innebär flytten av OS?
TT försöker här ge svar på några av frågorna.
Publicerad 25 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
122 dagar kvar till sommar-OS i Tokyo förkunnade den här skylten i den japanska huvudstaden i tisdags. Samma dag meddelades att OS skjuts fram till nästa år. Exakt när spelen ska hållas är ännu oklart.
122 dagar kvar till sommar-OS i Tokyo förkunnade den här skylten i den japanska huvudstaden i tisdags. Samma dag meddelades att OS skjuts fram till nästa år. Exakt när spelen ska hållas är ännu oklart.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

+ När kommer OS i Tokyo att arrangeras?

Några exakta datum finns inte, men någon gång nästa år är planen. Internationella olympiska kommittén (IOK) säger att OS skjuts upp till ett datum "efter 2020 men senast sommaren 2021".

+Vad är ett troligt datum?

Japans premiärminister Shinzo Abe föredrar att man skjuter upp OS runt ett år, och någon gång kring juli-augusti borde ligga bra till. Det har också funnits uppgifter om att våren 2021 finns som alternativ. Men det kan dels vara för kallt att ha OS i mars eller april, dels kan det bli svårt att få med många stjärnor. NBA-basketen pågår till exempel in i juni och flera fotbollssäsonger tar slut i maj. I juni och juli kan det också krocka med flera tävlingar, som framflyttade herr-EM i fotboll liksom flera majortävlingar i golf.

+ Har något liknande hänt förut?

Ett sommar-OS har faktiskt aldrig tidigare skjutits upp. Däremot har tre spel ställts in (1916, 1940 och 1944) på grund av första respektive andra världskriget. Sedan 1948 har sommar-OS alltid arrangerats var fjärde år.

+ Vad kostar flytten?

Enligt experter, som nyhetsbyrån AFP hänvisar till, kan flytten komma att kosta arrangören motsvarande runt 60 miljarder kronor. Det är ungefär halva den totala kostnaden hittills för OS som ligger på runt 120 miljarder kronor.

+ Vem ska betala?

Det verkar bli ett senare problem. När OS-flytten meddelades i tisdags sade IOK att man ännu inte har hunnit diskutera saken.

– Det här handlar om att rädda liv, sade IOK:s ordförande Thomas Bach.

+ Vilka är de största utmaningarna?

Det som troligen framkallar mest huvudvärk är det rent logistiska.

Bland annat måste man boka om miljontals hotellrum och inte minst lösa idrottarnas boende. Efter spelen skulle nämligen OS-byn ha gjorts om till bland annat lägenheter, som redan är sålda.

Avtalen med arenor och andra platser som är tänkta att användas under OS måste också omförhandlas.

– Ett flertal viktiga arenor som vi behöver använda till OS kommer eventuellt inte längre vara tillgängliga, sade IOK-ordföranden Thomas Bach i söndags.

+ Vad händer med stora mästerskap som riskerar att krocka med OS?

Om vi börjar med fotbollen så har också herrarnas fotbolls-EM flyttats till 2021 och ska hållas 11 juni–11 juli. Det är ett stort tv-evenemang som OS inte kan flytta på. Däremot kommer damernas EM 2021, planerat till 7 juli–1 augusti, få flytta på sig, antagligen ett helt år framåt.

Två andra mästerskap i stora sommaridrotter som lär behöva flyttas är sim-VM och friidrotts-VM. Simningen är planerad att gå i Fukuoka i Japan 16 juli–1 augusti och friidrotten i Eugene, USA 6–15 augusti. Internationella simförbundet Fina säger att man ska försöka ha "flexibilitet" kring VM-datumet om det behövs, och i samförstånd med IOK. Friidrotts-VM:s arrangör har via Internationella friidrottsförbundet meddelat att man förbereder sig på att flytta på mästerskapet om det behövs.

+ Hur blir det med OS-kvalen?

Det här blir något att bita i. 57 procent av platserna till OS är redan tillsatta, och många anser att det vore orättvist om de som har kvalat in inte ska få en plats även om spelen flyttas. Samtidigt vill de nationella olympiska kommittéerna skicka sina bästa utövare, och det är inte säkert att det är samma personer om ett år som i dag.

Det blir också en utmaning att få in alla kvaltävlingar som behövs, både med tanke på osäkerheten kring när idrotten kan vara i gång igen och med tanke på den allt tjockare idrottskalendern som alla uppskjutna evenemang innebär.

+ Vad händer med OS-elden?

Elden tändes i grekiska Olympia den 12 mars och landade i Japan i fredags. På torsdag skulle den 121 dagar långa fackelstafetten runt landet ha startat i Fukushima i nordöstra Japan, men den får vänta. Elden kommer dock att vara kvar i Japan fram till OS, även om det inte är helt fastställt var den kommer att brinna.

+ Gäller köpta biljetter även nästa år?

Det har inte framkommit ännu. Det är inte heller klart om den som har köpt biljett, men inte kan åka på OS när det väl blir av, får pengarna tillbaka.

+ Varför döps inte spelen om till OS 2021?

För att mängder av material redan har tillverkats med den tänkta loggan, bland annat 5 000 medaljer. Det skulle helt enkelt vara för dyrt och slösaktigt att göra om allting. En kreativ själ på Twitter föreslog dock att ett enkelt tillägg till namnet, Tokyo 2020, skulle lösa det hela: Tokyo 2020NE.

Lasse Mannheimer/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.