Framtiden fokus för Kenny Jönsson

Sport - Jag tänker ta den tid jag behöver och se till så att det blir rätt beslut, säger Jönsson som — om han fortsätter — ser Rögle som huvudalternativet.
Sport • Publicerad 6 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Kenny Jönsson i Tre Kronor tränade under onsdagen i PostFinance-Arena i Bern. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Kenny Jönsson i Tre Kronor tränade under onsdagen i PostFinance-Arena i Bern. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

- Jag tänker ta den tid jag behöver och se till så att det blir rätt beslut, säger Jönsson som — om han fortsätter — ser Rögle som huvudalternativet. Han brukar ofta kallas för kung Kenny och när det är dags för de riktigt heta mästerskapsmatcherna med Tre Kronor är den 34-årige kaptenen och Röglebacken något att lugnt och tryggt luta sig emot. Han valdes till bäste back i OS i Turin trots att han då spelade allsvensk ishockey för andra säsongen i rad och är fortfarande en av de allra bästa i världen. I VM leder han plus/minus-statistiken klart med +11. Jönsson, som inte gärna framhäver sig själv i onödan, säger: - Det är väl alltid roligt när man leder, men vi är här för att vinna och statistik är sånt man tittar på efteråt. Jag har hellre minus elva och vinner VM-guld än plus elva och förlorar i kvarten. Tre Kronor har fyra raka mästerskapssegrar mot Tjeckien och Kenny Jönsson är den enda i laget som spelat i de tre hetaste matcherna av dem, segrarna med 7—3 i OS-semifinalen 2006, 4—0 i VM-finalen samma år och 3—2 i förlängning i fjolårets VM-kvartsfinal. - VM-finalen minns man väl mest av, och att vi vann i sudden i fjol. Det gäller att vi är på tå och inte tror att det kommer att lösa sig bara för att det gjorde det de andra gångerna, säger han. Jönsson har haft det jobbigt med skador de senaste åren. I fjolårets VM missade han de avslutande matcherna på grund av hjärnskakning och han har under en längre tid haft återkommande problem med rygg/höft/ljumske. - Det känns jättebra och är inga bekymmer längre. Thomas (landslagsmassör Carlsson) gör ett jättebra jobb med mig varje dag så jag är pigg och fräsch. När du funderar över framtiden, är det med tanke på skadeproblemen du haft? - Nja, både och. Man blir inte yngre och det gäller att hänga med. Sedan är det Rögle, det är ett av alternativen som finns kvar. Jag har inte så mycket annat att välja på just nu. Kenny Jönsson har två OS-guld och ett VM-guld, men på klubblagsnivå är det tomt på titlar. - Det är alltid roligt att vinna, det är ju därför man håller på. Men sedan är det små segrar i sig som i fjol när vi i Rögle gick upp i elitserien. Sedan är det alltid häftigt att vinna SM-guld och så, men just nu ser det inte ut så. Finns spel i KHL eller NHL i bakhuvudet? - Nej, jag har ju tagit beslutet sedan fyra år tillbaka att jag ska vara hemma i Sverige och det sociala livet fungerar fantastiskt bra. Jag trivs jättebra och jag är jättenöjd att vara hemma i Ängelholm med Rögle. Först när VM är slut tänker Kenny Jönsson fundera över framtiden i lugn och ro. Med en seger över Tjeckien skjuter han upp beslutet ytterligare en tid.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.