Franska skandalmatchen spelas om

Skandalmatchen mellan Nice och Marseille kommer att spelas om på neutral mark inför tomma läktare, meddelar den franska högstaligan.
Dessutom stängs flera spelare och ledare av.
Publicerad 9 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Marseilles Dimitri Payet stängs av i en match efter skandalscenerna i bortamatchen mot Nice. Arkivbild.
Marseilles Dimitri Payet stängs av i en match efter skandalscenerna i bortamatchen mot Nice. Arkivbild.Foto: Daniel Cole/AP/TT

Händelserna den 22 augusti 2021 gjorde ingen bra reklam för fransk herrfotboll.

Ligamatchen Nice–Marseille hann pågå i 75 minuter innan den fick avbrytas, vid ställningen 1–0 till Nice, efter skandalscener.

Upprinnelsen var att Marseillestjärnan Dimitri Payet träffades av en inkastad flaska varpå han kastade tillbaka den, med full kraft, upp i Nices klack.

Det ledde till att supportrar från hemmalaget tog sig in på planen och stort tumult utbröt mellan fans, spelare, ledare och funktionärer.

Matchen pausades i över en timme innan den avbröts helt efter att gästande Marseille vägrat spela klart matchen.

Nu står det klart att matchen ska spelas om, på neutral plan och inför tomma läktare. Nice fråntas dessutom två poäng och tvingas spela tre hemmamatcher utan publik.

Dimitri Payet stängs samtidigt av i en match efter sitt agerande och hans lagkamrat Álvaro González, som sparkade upp bollar på läktaren, stängs av i två.

Marseilles fystränare Pablo Fernández får ett ännu hårdare straff och stängs av resten av säsongen efter att ha knuffat en Nicesupporter.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.