Tredje VM-guldet för Danmark: "Känslosamt"

Danmark är världsmästare igen. Inför jublande fans säkrades det historiska VM-guldet – det tredje i rad.
Frankrike besegrades med 34–29 i finalen.
Handboll • Publicerad 30 januari 2023
Danmark guldjublar efter VM-finalsegern mot Frankrike.
Danmark guldjublar efter VM-finalsegern mot Frankrike.Foto: Jessica Gow/TT

Det var många danska supportrar som hade tagit sig till Stockholm för att försöka bära fram sina handbollshjältar till tredje raka VM-guldet. De lär inte ångra den resan.

När den fenomenale Rasmus Lauge skickade in 33–29 med dryga minuten kvar började "Vi er røde, vi er hvide" spelas för Tele2 arenas drygt 23 000 åskådare, som gav finalen en härlig inramning efter de senaste årens coronahärjade mästerskap.

Lite senare bjöd det stora guldjublet ut efter att Danmark följt upp VM-gulden 2019 och 2021 med ännu en suverän triumf.

31-årige Lauge har varit skadad i stort sett hela VM-turneringen och knappt spelat, men exploderade nu med tio mål i finalen. Framför allt i andra halvlek briljerade Lauge med många viktiga fullträffar.

– Det är ett känslosamt ögonblick. Från att vara på väg hem till att nu stå som världsmästare, säger Lauge till danska TV2 efter guldet.

Den danske stjärnan hade svårt att hålla tillbaka tårarna i tv-intervjun direkt efter segern.

– Det går många tankar genom huvudet. Det har varit en lång väg många gånger med skador och allt möjligt. Så det är fanimej härligt att arbetet lönar sig ibland också. Det är det jag står och tänker på.

Dansk rivstart

Danmark, med 27 raka VM-matcher utan förlust inför finalen, trampade gasen i botten direkt efter avkast. Niklas Landin gjorde några räddningar i målet samtidigt som det var full fart framåt – och 6–2 redan efter sju intensiva finalminuter.

En fransk timeout bromsade det akuta raset, men med kvarten spelad prickade Niclas Kirkeløkke in 12–7 och Danmark ledde med fem.

Då började Frankrike successivt komma närmare och närmare. Landin tappade flytet i målet, fransmännen fick stopp på danskarnas offensiv i en tempostark och underhållande första halvlek.

När storstjärnan Dika Mem bombade in andra halvleks första mål var Frankrike till slut ikapp – 16–16.

Upplagt för dramatik. Men Danmark återtog kommandot och när blott 22-årige Simon Pytlick sköt sitt sjunde finalmål hade de rödvita ett hyfsat grepp igen, 20–17.

Lauge tiomålsskytt

Fransmännen jagade. Dika Mem kunde krympa underläget till ett, men sköt stenhårt i ribban. I anfallet därpå pangade Mads Mensah in ett danskt mål och så skiljde tre igen. Samtidigt som klockan tickade allt snabbare för "Les bleus".

När Lauge sköt ett av sina totalt tio mål stod det 30–26 till Danmark och med bara åtta minuter kvar började det mer och mer luta åt danskt guld.

Danskarna hade aldrig vunnit VM-guld innan man lyckades slå Norge i finalen på hemmaplan i Herning 2019. Två år senare var Sverige finaloffret i Kairo. Guldet i Stockholm gör nu att Danmark blir först genom tiderna att ta tre raka guld på herrsidan.

Fakta: Världsmästare under 2000-talet

Sverige tog VM-guld senast 1999. Här är alla världsmästare sedan dess, med Blågults placering inom parentes.

2023: Danmark (fyra).

2021: Danmark (silver).

2019: Danmark (femma).

2017: Frankrike (sexa).

2015: Frankrike (tia).

2013: Spanien (deltog ej).

2011: Frankrike (fyra).

2009: Frankrike (sjua).

2007: Tyskland (deltog ej).

2005: Spanien (elva).

2003: Kroatien (13:e).

2001: Frankrike (silver).

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.