Hockeytopp stängs av – gick Lukasjenkos ärenden

Publicerad 8 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Belarus president Aleksandr Lukasjenko, mitten, har haft en vän i hockeyordföranden Dmitrij Baskov. Men nu stängs Baskov av från all ishockey i fem år, uppger Internationella ishockeyförbundet. Arkivbild.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko, mitten, har haft en vän i hockeyordföranden Dmitrij Baskov. Men nu stängs Baskov av från all ishockey i fem år, uppger Internationella ishockeyförbundet. Arkivbild.Foto: Andrei Pokumeiko/AP/TT

Belarus ishockeyordförande Dmitrij Baskov stängs av i fem år av Internationella ishockeyförbundet (IIHF). Beslutet kommer efter tio månaders utredning där man nått slutsatsen att Baskov brutit mot flera delar av IIHF:s uppförandekod.

Han har dels försökt påverka personer att stötta den inhemska regeringen, dels hotat och diskriminerat belarusiska idrottare på grund av deras politiska åsikter. Dessutom har han missbrukat sin ställning inom ishockeyn för att gå den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenkos ärenden, skriver IIHF.

Däremot har man inte kunnat styrka de allvarliga anklagelserna om att Dmitrij Baskov skulle ha deltagit i en dödsmisshandel av en regimkritiker i november förra året.

"Även om det inte går att utesluta att Baskov var närvarande vid händelsen, har utredningen inte funnit bevis på ett aktivt deltagande från Baskov i attacken", skriver IIHF.

Lasse Mannheimer/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.