Idrotten vill underlätta för transpersoner

Idrottsförbund i Sverige ska kunna utgå ifrån könsidentitet i stället för juridiskt kön när de sätter ihop sina styrelser. Den anvisningen kommer Riksidrottsstyrelsen med.
Publicerad 1 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Syftet med Riksidrottsstyrelsens beslut är att transpersoner ska ges större möjligheter att få inflytande inom idrotten.

"Idrottsrörelsens, liksom samhällets, jämställdhetsmål riskerar att osynliggöra en viss aspekt av kön, könsidentitet, och exkludera vissa grupper av individer: transpersoner. Vi behöver därför både kunna bedriva ett aktivt jämställdhetsarbete och samtidigt verka för att hantera kön ur ett bredare, mer transinkluderade sätt", säger Jenny Svender, sakkunnig i jämställdhetsfrågor på Riksidrottsförbundet (RF), i ett pressmeddelande.

RF:s mål, som gäller för alla nivåer inom idrotten, är att inget kön ska vara representerat med mindre än 40 procent år 2025. Det gäller fortsatt, men med förtydligandet att specialidrottsförbunden kan utgå ifrån identifierat i stället för juridiskt kön. Rent konkret, skriver RF i pressmeddelandet, kan en styrelse bestå av minst 40 procent som identifierar sig som kvinnor och 40 procent som identifierar sig som män, medan övriga styrelseledamöter kan vara kvinnor, män eller icke-binära personer.

"Alla är välkomna i idrottsrörelsen och alla behövs i våra beslutande organ. Vi måste röja undan de formaliteter som kan uppfattas som föråldrade för att ta bort tröskel efter tröskel så att vi kan vara den inkluderande idrottsrörelse vi ska och vill vara", säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.