IFK Kristianstad körde över Redbergslid

Handboll Byte av försvarsspel och en stekhet målvakt. Det var vad IFK Kristianstad behövde för att köra över Redbergslid.
Sport • Publicerad 9 december 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Leo Larsson
Leo Larsson

IFK Kristianstad kom till matchen med elva raka segrar i elitserien, och var storfavoriter mot ”De vita eleganterna” från Göteborg, men det var inget som märktes av i inledningen av matchen. För redan efter drygt fyra minuters spel vid ställningen 1–4 valde IFK-tränaren Ola Lindgren att ta time out, och han var allt annat än nöjd med inställningen då.

– De spelar ett lite annorlunda fem-ett-försvar, och vi blev passiva i början. Men det kan vara så när man kommer med massa raka segrar, att man inte är tillräckligt noggrann i förberedelserna och då blir man straffad, säger Ola Lindgren som fick ordning på kollektivet efter sin time out.IFK segade sig ikapp gästerna, men det var inte förrän tränare Lindgren valde att ändra sitt försvarsspel till fem-ett med Johan Jepson som spets som man bröt ner Redbergslid ordentligt. Fram till dess hade gästernas spelmotor Linus Arnesson fått husera lite som han ville, men med Jepson på plan fick han det svårare samtidigt som Leo Larsson i IFK-målet fick det lättare.

– De började göra det svårt för oss, tvinga fram misstag från vår sida. Vi började ta avslut i halvlägen, och deras målvakt fick briljera. Samtidigt fick de en massa enkla mål på kontringar, säger Redbergslids tränare Johan Eklund som bara hade att erkänna att de föll mot ett betydligt bättre och mer komplett lag.Matchbilden vände i och med Johan Jepsons intåg i försvarsspelet, och det var också han som såg till att IFK tog ledningen för första gången i matchen när han kontrade in 11–10 efter drygt 24 minuters spel. Sedan var det en enda lång uppvisning från hemmalagets sida, och det var framförallt duon Leo Larsson och Kristian Björnsen som dominerade.

Leo Larsson svarade för den ena räddningen efter den andra, och hamnade på en räddningsprocent på 45. Kristian Björnsen å sin sida var felfri från straffpunkten, satte fem av fem, och det kryddade han med en handfull kontringsmål i andra halvlek.– Vi gör det bra när vi jobbar oss in i matchen, men även om vi vinner med nio bollar finns det en del att jobba på. Till exempel har vi 17 tekniska fel, och har vi det när vi möter Alingsås på söndag kommer vi att bli rejält straffade, säger Ola Lindgren som ändå var nöjd med att han kunde förändra matchbilden genom att gå över till ett lite offensivare fem-ett-försvar.– Jag har gjort den förändringen någon tidigare, och man måste agera när det inte fungerar.

Johan Eklund konstaterade att han också måste agera, framförallt när det gäller försvarsspelet.– Nu har vi mött två lag som löst vårt försvar ganska enkelt, så jag har väl en del att tänka på. Sen är det svårt och tungt att möta IFK, för det är stora välväxta pojkar och mycket kött vi möter, säger Johan Eklund.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.