IFK Osby drar fram på bred front

Sport Solen skiner på killarna i IFK Osbys a-trupp när de ska göra ett av många träningspass på konstgräsplanen i Killeberg.
Sport • Publicerad 5 april 2013 • Uppdaterad 15 december 2021
IFK Osby är på stark marsch framåt i fotbollen.
IFK Osby är på stark marsch framåt i fotbollen.

Solen skiner på killarna i IFK Osbys a-trupp när de ska göra ett av många träningspass på konstgräsplanen i Killeberg. Att stämningen är på topp går det inte att ta miste på. Och den stämningen genomsyrar hela föreningen för tillfället.Från att för några säsonger sedan harvat i division sex är Osby nu uppe i fyran, och det är ingen nykomling som är med för att se och lära.– Skulle vi inte spela i fyran 2014 är det en stor missräkning för oss. Jag tror oerhört mycket på det sättet vi spelar och det konceptet vi har, säger IFK Osbys tränare Ulf Larsson som varit med och byggt upp det man har nu.

Han menar att det är tack vare ortens fotbollsgymnasium man nått de framgångarna man har.– Jag skulle vilja hävda att det är ett ganska unikt sätt som vi jobbar på, och det har ju varit lyckosamt. I stort sett alla spelarna som är med i truppen nu har kommit fram den vägen, säger Ulf.Medelåldern ligger på cirka 20–21 år och då är det ett fåtal spelare som drar upp det snittet. Men att laget är så ungt tror Ulf Larsson inte spelar någon roll.– Visst det kanske hade varit bra med någon eller några rutinerade spelare, men det kan vara farligt att bygga upp ett lag kring det. De spelarna vi har nu är oerhört träningsvilliga och vill lära sig mer hela tiden, och jag är inte den som tänker stoppa det.

Under i stort sett hela vintern har de tränat fyra pass i veckan, vilket kommer reduceras till tre under säsongen. Däremot har man inte dragit ner i intensitet någon gång, utan det är full fart hela tiden.– Jag tror inte på att bryta ner spelarna för att bygga upp dem igen. Här kör vi med hög energi hela tiden, säger Ulf Larsson.Inför återkomsten till division fyra har det kommit några nya spelare, men några spektakulära värvningar handlar det inte om. Till exempel återvänder Rasmus Lundin från VMA till sin moderklubb, och från Sibbhult kommer 16-årige talangen Hampus Rydh.Spelarna passar dess-utom perfekt in i den filosofi som Ulf Larsson och IFK Osby har.

– Vi vill att det ska vara egna killar som spelar i laget, och sen är vi inte rädda för att ge ungdomarna chansen. Åldern spelar ingen roll för mig, utan det är vad spelarna presterar på träningarna som är avgörande. De tar helt enkelt ut sig själva genom att visa att de ska vara med, säger Ulf Larsson som har stora förhoppningar på att hans lag ska fortsätta spela den positiva och vägvinnande fotboll som man gjort de senaste säsongerna.Kortfattat handlar det om ett bra passningsspel och med förhållandevis hög press på motståndarna, och det är något man tränar hårt på.– Jag är av den åsikten att vi bygger ett bra spel och bra kondition genom att träna hårt på små ytor, och det tänker vi fortsätta med.Finns det inget negativt alls att tala om?– Det enda vi kunde begära är att vi får bättre träningsförutsättningar i Osby, men det jobbas på det och det är positiva tongångar där också, säger Ulf Larsson.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.