"Jag hade tur att Borg var lite före mig"
Historien om Sveriges mest folkkära idrottsman genom tiderna är välkänd och omskriven. Hur Sverige stannade, hur lektioner och riksdagsdebatter avbröts för att alla skulle se den blyge västerbottningen ta 86 världscupsegrar, två OS-guld och fyra VM-medaljer på 1970- och 1980-talen.
Men det som är nytt i dokumentärserien "Sagan Stenmark" som har premiär i TV4 den 15 december är att Ingemar själv berättar så öppet om sin karriär, visar tittarna runt i hemtrakterna i Tärnaby och låter sin egen familj vara med och bli intervjuad.
– Det är många som har varit på mig om att göra en dokumentär och jag tänkte att jag inte är med på den här kommer säkert någon annan att göra en dokumentär förr eller senare, förklarar Ingemar Stenmark.
Det blev också ett slags minnesalbum för familjen.
– De peppade mig och så att det kan vara bra för barn och barnbarn att det visas en dokumentär.
"Inte så påpassad"
För yngsta dottern Iza, 15, blev det lite av en aha-upplevelse att få veta riktigt hur stor hennes pappa var, när de tillsammans tittade på de gamla tv-bilderna, som är med i serien.
– Jag pratar ju aldrig om med det med henne. Hon har väl fått reda på vem jag är från skolan.
TT: Har du behövt förklara för henne varför du inte får gå i fred på gatan?
– Ja, hon har märkt att om vi är ute på restaurang blir pappa störd och det gillar hon inte, säger Stenmark med ett litet skratt.
För någon som varit så omskriven i medierna i alla år kan det tyckas vara en omsvängning att vara så öppen med familjelivet.
– Är familjen med och vill vara med, så är det okej. Nu har det gått så många år och jag känner mig inte så påpassad som tidigare.
Stenmark beskriver sig själv som inte särskilt nostalgisk. Han tittar ogärna bakåt säger att det känns overkligt att tänka på att Sverige stannade när han tävlade.
– Det är inget man funderar på. Jag är pappa och har fullt upp. Det är mitt liv i dag. Det är klart att när det kommer fram folk och tackar och tycker att de har haft en upplevelse framför tv:n är det kul, säger han.
Det var också svårt att leva upp till bilden av Ingemar Stenmark under storhetstiden på 1970- och 1980-talen.
– Det skrevs ju jättepositivt, nästan för positivt, och det kände jag var svårt att leva upp till. Jag var kanske inte den personen, jag kände inte igen mig i det som skrevs. Men då ville man inte förstöra den bilden.
Borg tog smällarna
Stenmark säger att det både handlar om honom som idrottare, men också som helylleperson utanför skidbacken. Han var jordnära och skapade aldrig skandalrubriker eller festade loss.
– Jag tror att det är uppfostran och uppväxten som speglar vilken person man är. Sedan var det aldrig några stora tillfällen för festande. Vi var ju uppe på glaciärer och tränade, och då var det inte så mycket utbud där. Och på somrarna var jag ju i Tärna.
Få i Sverige hade nått den nivån av kändisskap som Ingemar Stenmark och Björn Borg hade på 1970-talet. Det var en enorm uppmärksamhet som var svår att hantera, men Stenmark säger nu att tennisstjärnan fick ta de största smällarna och bland annat kallades skatteflykting när han flyttade från Sverige.
– Jag hade tur att Borg var lite före mig, så han fick det värsta. När han flyttade till Monaco fick han jättekritik, medan jag flyttade några år senare och fick inga problem alls.
Vill inte byta
Stenmark blev proffs i slutet av sin karriär och kunde börja tjäna pengar. Men det är en västanfläkt mot vad en stjärna av hans kaliber skulle ha fått betalt nuförtiden. Men han skulle inte vilja byta med dagens stjärnor.
– Slalomåkare nu ska vara tillgängliga jämt, på sociala medier och intervjuas före och mellan åken. Det hade inte passat mig.
TT: Du hade inte gillat att behöva göra uppdateringar på Tiktok hela tiden?
– Nej, säger han och skrattar.
– Hade inte min dotter Iza visat mig hade jag inte ens vetat vad Tiktok är för något.
Fakta: Ingemar Stenmark
Ålder: 66.
Bor: Vaxholm, utanför Stockholm.
Familj: Frun Tarja, döttrarna Nathalie och Iza, två barnbarn.
Meriter: OS: 2 guld, 1 brons, VM: 3 guld, 1 silver, 86 världscupsegrar, segrare av den totala världscupen tre gånger. Svenska Dagbladets bragdmedalj 1975 och 1978, Jerringpriset 1979, 1980. Vann "Mästarnas mästare" i SVT 2011 och "Let's dance" i TV4 2015.