Annons

Laddat för en kanondag

Sport På lördagen beger sig samboparet Sofie Andersson och Johan Persson till Malmö för att gräva guld.
Sport • Publicerad 11 maj 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Johan Persson är IFK Kristianstads guldjoker inför SM-finalen - och Sofie Anderssons pojkvän. Hon är Sveriges hetaste damfotbollsspelare. Foto: Stefan Sandström

På lördagen beger sig samboparet Sofie Andersson och Johan Persson till Malmö för att gräva guld.Men vi väntar med det sportsliga. Vi är ju lite nyfikna på hur två av våra största lokala sportprofiler föll för varandra. – Enligt Johan så var det jag som raggade på honom men egentligen träffades vi genom Johanna Andersson (Sofies lagkamrat i Vittsjö), berättar Sofie.–Jag träffade Johanna på stranden i Åhus. Då stod Sofie nere vi strandkanten och stajlade. Jag hade inte någon som helst koll på vem Sofie var då eftersom jag hade bott i Göteborg i tre år, skrattar Johan.–Du träffade "Andy" ute och så frågade du vem jag var, sen träffades vi ute och på den vägen är det, utvecklar Sofie.I mars flyttade de ihop i lägenheten som ligger precis intill Kristianstad Arena.

Hur funkar sambolivet mellan två elitidrottare med späckade scheman?–Det är skönt att ha någon som vet hur det är. Det blir aldrig några diskussioner om att man är borta mycket, säger Sofie.–Vi är rätt så ordentliga av oss. Jag tar gärna ett rejält tag när jag städar medan Sofie är mer för att plocka. Men allt det här fixandet och flyttandet på grejer...det är Sofies grej, säger Johan som överlåter inredandet till sambon.–Sofie tyckte att fyramånaderspresenten kunde vara gemensam – det blev två ljusstakar, säger Johan med klentrogen min.–Påskpresenten var det, och det tjänar vi ju båda på, säger Sofie med ett underfundigt leende.

Annons

Hur är Sofie på planen?–Fruktansvärt snabb, träningsvillig, tunnlar gärna (skratt) och målfarlig.

Utanför?–Hon kan inte sitta still. Antingen springer hon eller går hon och lägger sig och slocknar på studs. Genomsnäll.

Hur är Johan som spelare?–Han har ett bra skott och varje gång han vågar gör han det väldigt bra. Jag är ingen handbollsexpert men jag brukar säga till honom att våga.

Och som person?–Det är aldrig några sura miner, han är alltid pigg och glad. Han är världens snällaste. Jag är alltid glad när jag är tillsammans med Johan, vi skrattar ofta ihop.–Förutom när vi spelar Rumble, skjuter Johan in. Deras karriärer har liknande kurvor. Båda kom fram som stora talanger men tog varsin omväg via Önnered respektive Vittsjö i näst högsta serien – för att sedan återvända till finrummet.Sofies målsuccé är väldokumenterad vid det här laget.Johan kom tillbaka till IFK inför den här säsongen men missade starten på grund av en skada. Sen satt han mest på bänken bakom Darko Martinovic. Men när bosniern åkte på en korsbandsskada fick Johan chansen som högernia – och tog den.Efter att ha skrällt sig genom slutspelet står IFK Kristianstad inför den slutliga utmaningen – Sävehof i finalen i Malmö Arena.– Vi tycker själva inte att vi har bevisat något ännu för vi har ju inte vunnit något, jo en plats i Europa League. Vi vet vad vi kan men jag lovar att exakt alla andra skulle se det som en sensation om vi slog Sävehof.

Nyckeln till att slå Sävehof som jagar tredje raka guldet?–I alla matcherna är det försvarsspelet så att Jeppe (Jesper Larsson) får tag i bollarna från början. Straffa Sävehof med deras egen medicin; trycka mycket och få första- och andrafaskontringar.

Hur ska ni slå Malmö som jagar sitt tredje raka guld?–Det är lite samma sak för oss, grunden är ett bra försvarsspel sen kommer chanserna. Det gäller att minimera misstagen. Vi slår verkligen ur underläge men eftersom vi har plockat otippade poäng har vi ingen press på oss utan kan bara gå ut och njuta av den här matchen.

Båda slår ur underläge.Båda har överraskat förr.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons