Landslagets nya grepp: Fyra förbundskaptener

I november inleds EM-kvalet för Sveriges basketdamer och nu är det klart hur landslaget ska ledas. Efter att Marco Crespi slutat kliver en trio, och senare kvartett, in och tar hans plats. Det blir alltså inte en ensam förbundskapten.
– Det är en helomvändning, säger förbundets generalsekreterare, Fredrik Joulamo.
Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Klara Lundqvist får inte en utan fyra nya förbundskaptener. Arkivbild.
Klara Lundqvist får inte en utan fyra nya förbundskaptener. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Irene Otamiri, Robin Sandberg och Kevin Taylor-Lundgren ska tillsammans dela på ansvaret.

Alla tre är aktiva inom svensk basket, Sandberg och Taylor-Lundgren som tränare i Luleå respektive Norrköping i SBL och Otamiri har en lång karriär i de olika landslagen bakom sig, dessutom är hon assisterande tränare i Eos.

– Det är en helomvändning, men vi tror att tiden är mogen för den här ledningen, säger basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo.

Så småningom ska även en fjärde coach in i konstellationen, och tillsammans ska de utföra samma arbete som en traditionell förbundskapten gör tillsammans med assisterande tränare. Skillnaden är att de är anställda på samma villkor.

– De kommer att göra en ansvarsfördelning om vem som gör vad, så det skiljer sig inte så mycket. Som vi ser det så kommer det att alla har samma ansvar i högre grad bidra till att föra laget framåt, säger Joulamo.

Men ansvarsfördelningen är ännu inte helt klar, och den fjärde personen inte anställd. Det stoppar dock inte tränarna att tro på processen.

– Jag har fullt förtroende för det team vi bildar, säger Irene Otamiri.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.