Låst i konflikten – spelarna hotar med domstol

Med en vecka kvar till premiären är det fortsatt låst läge i förhandlingarna om ett kollektivavtalet för damallsvenska spelare.
Nu hotar Spelarföreningen med att ta ärendet till domstol.
Fotboll • Publicerad 17 mars 2023
Rosengårds landslagsstjärna Caroline Seger har tidigare riktat kritik mot EFD och det låsta läget i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. Arkivbild.
Rosengårds landslagsstjärna Caroline Seger har tidigare riktat kritik mot EFD och det låsta läget i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

"Spelarnas frustration växer och de understryker att de inte kommer ändra sig när det gäller att Spelarföreningen är deras förhandlingspart. Spelarna kommer heller inte att acceptera försämrade villkor", skriver Spelarföreningen på sin hemsida.

Det var i december som Elitfotboll Dam (EFD), som företräder klubbarna i damallsvenskan och Elitettan, sade upp kollektivavtalet.

Något nytt finns inte då EFD och deras samarbetspartner Arbetsgivaralliansen inte vill förhandla med spelarföreningen. I stället vill de att fackförbundet Unionen, som tidigare förhandlat fram liknande avtal på herrsidan, ska företräda spelarna. Spelarna själva vill representeras av Spelarföreningen.

Förhandlingar har pågått en period – men man har hittills inte kommit överens. Om en vecka, den 24 mars, drar damallsvenskan igång när regerande mästaren Rosengård tar emot Piteå. Matchen kommer att spelas som planerat, trots tidigare strejkhot.

– Strejk ligger kvar i verktygslådan, men spelarna har stor respekt för klubbarna och damfotbollen, och vill helst inte göra det. Men det blir väldigt svårt när man sitter vid förhandlingsbordet själv, säger Caroline Jönsson på Spelarföreningen till Aftonbladet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.