Maradonas "Guds hand"-tröja kan ge 50 miljoner

Maradonas skandaltröja, som han bar när han gjorde mål med "Guds hand" i VM 1986, är nu till salu.
Den kan komma att säljas för 50 miljoner kronor.
Fotboll • Publicerad 6 april 2022
Tröjan som Maradona bar i kvartsfinalen i VM 1986 ska nu säljas. Den har varit på ett engelskt fotbollsmuseum de senaste 20 åren. Arkivbild.
Tröjan som Maradona bar i kvartsfinalen i VM 1986 ska nu säljas. Den har varit på ett engelskt fotbollsmuseum de senaste 20 åren. Arkivbild.Foto: Jon Super/AP/TT

Brahm Wachter på auktionsfirman Sothebys säger att tröjan är en av världens viktigaste minnessaker från idrotten.

– Jag kommer aldrig att hantera något sånt här igen. Ögonblicket är ikoniskt i idrottshistorien, säger han.

Den argentinske fotbollsikonen bar tröjan i kvartsfinalen i VM i Mexiko 1986 då han gjorde två mål mot England. Det första noterades som ett nickmål, men bollen tog egentligen på handen – utom synhåll för domaren.

Efteråt sade Maradona att målet kom till med hjälp av "Guds hand". Argentina vann matchen med 2–1 och tog senare VM-guld.

Efter matchen bytte argentinaren tröja med Steve Hodge, som lånat ut tröjan de senaste 20 åren till fotbollsmuseet i Manchester, men som nu tänker sälja den.

Enligt Wachter tycker Hodge att det är hög tid att sälja tröjan.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.