Markström höll nollan i Calgarys rekordmatch

Calgary satte nytt lagrekord i antal skott på mål i storsegern, 6–0, mot Columbus i NHL-ishockeyn.
Och efter ännu en fin insats är Jacob Markström den målvakt som hållit nollan flest gånger den här säsongen.
Ishockey • Publicerad 27 januari 2022
Jacob Markström stod tryggt i Calgarys mål.
Jacob Markström stod tryggt i Calgarys mål.Foto: Jay LaPrete/AP/TT

Mikael Backlund, som haft det torftigt på målfronten den här säsongen, inledde målskyttet med ett slagskott från vänstra tekningscirkeln i den fjärde minuten.

Efter mål av Andrew Mangiapane och Matthew Tkachuk i den andra perioden ledde Calgary med 3–0 inför tredje.

62 skott på mål

Då slog Elias Lindholm till redan efter 30 sekunder.

Målet var nästan helt stjärnan Johnny Gaudreaus förtjänst. Den kvicke amerikanen tog pucken i egen zon och dribblade sig sedan igenom hela Columbus. Vid förlängda mållinjen släppte han pucken bakåt till Lindholm som bara behövde vinkla in 4–0.

Matchen slutade till sist 6–0 efter bland annat ytterligare ett mål av Tkachuk.

Jacob Markström motade samtliga 23 skott för säsongens sjätte och NHL-karriärens fjortonde nolla. Ingen annan målvakt har spikat igen lika ofta som Markström den här säsongen.

Kollegan i Columbus-målet, letten Elvis Merzlikins, hade det svettigare. Calgary sköt hela 62 skott på mål, vilket är nytt rekord för laget. Mikael Backlund avlossade åtta, flest av alla spelare.

Mål i powerplay

Det var fler svenskar som var lyckosamma i nattens NHL-omgång.

Jonathan Dahlén i San José gjorde ett av målen när laget vann med 4–1 mot Washington.

Torontos William Nylander gjorde mål i powerplay när Toronto vann med 4–3 mot Anaheim efter straffar. Jakob Silfverberg nätade i det förlorande laget.

Nylander fick även en assist och är nu uppe på 40 poäng totalt på 39 matcher.

Colorados lagkapten Gabriel Landeskog spelade en avgörande roll när Denver-laget besegrade Boston med 4–3 efter förlängning. Landeskog gjorde 3–3-målet med bara 37 sekunder kvar av matchen och fick sedan en assistpoäng till Cale Makars avgörande mål på övertid, efter 3.01 minuter.

Segern var Colorados 17:e i följd på hemmaplan.