Annons

Mer pengar ska stoppa spelfusk

Spelinspektionen får ökade anslag med 10,8 miljoner kronor i årets budget. Pengarna ska användas för att stoppa olaglig spelverksamhet och matchfixning.
Ekonomi • Publicerad torsdag 06:12
Spelinspektionen och Finansinspektionens samarbete ska fördjupas i arbetet mot exempelvis uppgjorda fotbollsmatcher. Arkivbild.
Spelinspektionen och Finansinspektionens samarbete ska fördjupas i arbetet mot exempelvis uppgjorda fotbollsmatcher. Arkivbild.Foto: Alessandro Garofalo/AP/TT

Just uppgjorda matcher inom olika idrotter där det samtidigt satsas pengar har varit ett ökande problem. Avsikten är dessutom att förstärka tillsynen över spelmarknaden för att även stänga ute så kallad olicensierad spelverksamhet, det vill säga spelbolag som egentligen inte har tillstånd att bedriva verksamhet i Sverige.

"Uppgjorda idrottstävlingar och annan form av matchfixning strider mot idrottens grundläggande värderingar och är ett allvarligt hot mot idrottens framtid. Förstärkning av Spelinspektionen arbete bidrar till att skydda svensk idrott från att undermineras av organiserad brottslighet", säger idrottsminister Jakob Forssmed (KD) i ett pressmeddelande.

Annons

Avsikten är ett fördjupat samarbete med Finansinspektionen (FI) där FI bland annat ska öppna för att blockera betalningsförmedling till och från olagliga aktörer.

Förutom 10,8 miljoner kronor beräknas Spelinspektionen tillföras 15,6 miljoner kronor för 2025 och 18,6 miljoner kronor 2026. Dessutom föreslås FI få ett ökat anslag med 4,5 miljoner kronor och med 2024.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons