Minister kräver ursäkt efter rasismskandal

Än är inte sista ordet sagt om rasismskandalen där Sparta Prag-supportrar under 14 år buat åt en mörkhyad Rangersspelare. Nu kräver Tjeckiens utrikesminister en ursäkt.
Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Rangers Glen Kamara, till höger. Arkivbild,
Rangers Glen Kamara, till höger. Arkivbild,Foto: Petr David Josek/AP/TT

Förra veckans rasismskandal i Europa League-mötet mellan Sparta Prag och skotska Rangers har lyfts till ministernivå. Tjeckiens utrikesminister Jakub Kulhanek kallade upp den brittiska ambassadören och krävde att det skotska fotbollsförbundet tar avstånd från dess jämställdhets- och mångfaldsrådgivare, Marvin Bartley, och tvinga honom att be om ursäkt.

Rangers finländske stjärna Glen Kamara buades ut av Sparta-publiken, en publik som bestod av 10 000 barn.

Rangers anmälde händelsen till det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) medan Sparta Prag blev bestört över att barn kunde beskyllas för rasism.

"Skandalöst"

Marvin Bartley gick visserligen inte till direkt attack mot barnen, men hans uttalande har fått den tjeckiska utrikesministern att se rött:

"Det är inte på något sett BARNENS fel, för de beter sig på ett sätt som de vuxna gör/uppmuntrar. Vad har de för chans när de placeras i en skål med rutten frukt?", skrev Bartley på Twitter.

Utrikesminister Kulhanek kallar uttalandet skandalöst och sade att den förargat den tjeckiska befolkningen.

Kudela missade EM

Buropen mot Kamara tros bero på en incident i Rangers möte med Spartas rivaler Slavia Prag förra säsongen. Då stängdes Slavia Prag-spelaren Ondrej Kudela av i tio matcher för att ha skrikit rasistiska glåpord mot Kamara och han missade därmed fotbolls-EM.

Men även Sparta Prag har haft problem med rasism. Efter att åskådare gjort apljud mot Monacos Aurélien Tchouaméni tvingades laget att spela inför tomma läktare, straffet ändrades dock för att tillåta de 10 000 barn som såg matchen mot Rangers.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel namn på den utpekade klubben. Rätt är Sparta Prag. Även ändrat till Slavia Prag när det gäller Kudelas avstängning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.