Ministerkritik mot Premier League-jättarna

Förslaget om att ge stora Premier League-klubbar mer makt möter hårt motstånd.
– Om det fortsätter med sådana här hemliga överenskommelser måste vi titta på hur fotbollen styrs, hotar den brittiska idrottsministern Oliver Dowden.
Publicerad 12 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Manchester Uniteds Bruno Fernandes och Evertons Andre Gomes. Arkivbild.
Manchester Uniteds Bruno Fernandes och Evertons Andre Gomes. Arkivbild.Foto: Jon Super/AP/TT

I helgen skrev tidningen The Telegraph om förändringsprojektet "Project big picture" som leds av Manchester United och Liverpool.

Om projektet blir verklighet skulle de stora klubbarna ta kontroll över Premier League. De nio klubbarna som har varit med i ligan längst tid skulle styra allt, bland annat skulle de få spela fler matcher i den nya utökade Champions League. Enligt förslaget skulle det också räcka med att sex av de nio ställer sig bakom ett förslag för att få det att gå igenom.

De sex absolut största klubbarna är Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester-klubbarna City och United samt Tottenham. Lägg därtill Everton, Southampton och West Ham.

I förslaget finns också att världens rikaste fotbollsliga skulle bantas från 20 till 18 lag till säsongen 2022-23 och att ligacupen och Community Shield avskaffas.

"Verkar brådskande"

Dowden, minister för kultur, medier och idrott, säger till Sky News att han är skeptisk till förslaget, att det handlar om ett maktgrepp och att man från regeringshåll måste se över hur fotbollens styrs om det fortsätts med hemliga överenskommelser inom toppfotbollen.

– Vi har lovat en supporterledd översyn av hur fotbollen styrs och av det jag sett den senaste tiden verkar det brådskande, säger Dowden till Sky Sport, enligt Reuters.

Även premiärminister Boris Johnson uttalar sig kritisk till förslaget.

– Det är klart att det här förslaget inte stöds av alla i Premier League, och det är exakt den här typen av hemliga överenskommelser som underminerar tilliten till fotbollens styrande, säger Johnsons talesperson enligt Reuters.

– Vi uppmanar starkt Premier League och EFL att fortsätta att arbeta konstruktivt och komma fram till en överenskommelse som stöds av hela fotbollsfamiljen.

Får coronastöd

United och Liverpool har fått English Football League, de 72 klubbar som spelar i The Championship, League One och League Two, med sig i planerna. Detta på grund av den ekonomiska kompensation som de skulle få. Dels 25 procent av Premier Leagues inkomster årligen, dels ett bidrag på 250 miljoner pund, motsvarande cirka 2,8 miljarder kronor, för att klara coronakrisen.

– Vad ska vi göra? Låta det vara som nu och låta de små klubbarna gå under? Eller göra något åt det. Våra klubbar anser att om de sex stora klubbarna tjänar på någonting men även våra 72, då är vi med på det, säger EFL:s ordförande Rick Perry till The Telegraph.

Enligt förslaget ska även det engelska fotbollsförbundet, FA, få motsvarande 1,14 miljarder kronor från Premier League för att stärka fotbollen under coronapandemin.

West Ham, en av de nio klubbarna som enligt förslaget ska driva Premier League, är emot förslaget. Det säger en person i klubben till BBC.

Ingela Ahlberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.