Mirakulös seger

Sport Sverige låg näst sist i tabellen (bara Polen var sämre).
Sport • Publicerad 9 juli 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Rold-Göran Bengtsson säkrade den svenska segern. Foto: Claes Hall
Rold-Göran Bengtsson säkrade den svenska segern. Foto: Claes Hall

Sverige låg näst sist i tabellen (bara Polen var sämre).Det var i Falsterbo återtåget skulle ske.Men så fick Svante Johanssons Karamell en muskelsträckning. Och reserven, Erika Lickhammers Restless vaknade på morgonen och var halt. Läget var minst sagt prekärt, för enligt reglerna får man inte kalla in någon extraryttare, som inte förhandsanmälts i laget.

Då kallade svenske lagledaren Gösta Asker till möte med de övriga lagledarna. Gösta ville ha dispens och ta in en oanmäld ryttare.– Alla sade ja, för sportens skull eftersom vi rider på hemmaplan. Jag måste säga att det här var höjden av sportslighet, sa Gösta.Så Helena Lundbäck och Erbblume blixtinkallades. Och hon startade, utan några större förberedelser.– Det var okej. Jag har ju varit med i sådana här sammanhang förr, sa Helena.Felfria ritter av samtliga (utom Malin Baryard-Johnsson på lagdebuterande Tornesch som trampade i vattengraven) lade Sverige i täten inför andra omgången, på noll fel. I andra rundan ramlade en bom för såväl Malin som Helena och Peder Fredricson med Arctic Aurora Borealis.

Så när det var dags för lagens sista ryttare var spänningen enorm. Holländarna hade ryttare för ryttare förbättrat sin position och när det till sist var dags för Rolf-Göran Bengtsson att rida in med Casall la Silla var det bara ett som gällde: felfritt. En rivning skulle innebära omhoppning mot Holland och ny ovisshet.Det började lite märkligt för Rolf-Göran och publiken höll andan när han blandade antalet galoppsprång mellan hindren på ett sätt som var olikt honom.– Fick väl hålla hästen vaken, skojade han efteråt.Men det ordnade sig och när han felfritt flög över sista hindret visste jublet inga gränser. Rolf-Göran red ett eget ärevarv till stående applåder, Gösta Asker utförde en krigsdans på prispallen och lättaden var total.– Första segern i superligan. Den satt perfekt, sa Rolf-Göran, som efter att ha tänkt efter lite också insåg att det var ligadebut för hans häst Casall la Silla.

Gösta Asker var full av beundran över ryttarna.– Vilken attityd. Alla kavlade upp ärmarna och gjorde sitt jobb när det som bäst behövdes.Enda gången under eftermiddagen som han inte var så belåten var när han såg totalställningen. Segern innebar bara en placerings förbättring i tabellen.– Blev det inte mer efter allt detta, sa han.– Men poängmässigt är vi i alla fall med nu. Vi kör en repris på det här i Aachen på torsdag!

Christel Behrmann
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.