Rafael Nadal har nu bara ett steg kvar till att bli historisk, som den förste manliga tennisspelaren att ta en 21:a grand slam-titel.
I semifinalen i Australian Open besegrade han Matteo Berrettini.
Tennis • Publicerad 28 januari 2022
Rafael Nadal jublar efter semifinalsegern i Australian Open.
Rafael Nadal jublar efter semifinalsegern i Australian Open.Foto: Andy Brownbill/AP/TT

Den 35-årige spanske tennisstjärnan vann över italienaren Berrettini med 3–1 i set och är klar för en sjätte final i Melbourne-turneringen – mot ryssen Daniil Medvedev. Men att bli historisk, det är inget som Nadal tänker på just nu.

– Nu handlar allt om Australian Open, det är en fantastiskt turnering. Jag har varit nära här några gånger, och vann en gång 2009. Men jag trodde aldrig att jag skulle få en ny chans nu 2022, säger Nadal i segerintervjun.

Den sjätteseedade Nadal, som vunnit Australian Open en gång tidigare (2009), inledde mycket starkt och tog första två seten med 6–3, 6–2.

– De seten var de bästa jag spelat på länge, säger Nadal.

Men det var en ny Berrettini, seedad sjua i turneringen, som kom ut till tredje set. Och kanske började Nadal få minnesbilder från fjolårskvartsfinalen då han tappade 0–2 till 2–3 mot Stefanos Tsitsipas. Berrettini vann setet klart med 6–3.

– Jag visste att han skulle gå för det i tredje set och han gjorde otroliga slag. Jag behövde verkligen lida och slåss. Så det betyder väldigt mycket att vara i final, säger Nadal.

Taket på

I det fjärde följdes spelarna åt fram till 3–3. Då visade Nadal klassen och bröt Berrettinis serve. Han vann sedan setet, och matchen, efter 6–3 i fjärde set.

Matchen spelades under tak eftersom det regnade. Men det störde inte gruskungen Nadal.

– Som ni vet är jag mer en utomhusspelare, men jag gillade atmosfären med taket stängt, det blev mer ljud. Och med tanke på att jag för 1,5 månad sedan inte ens visste om jag skulle kunna spela mer tennis så har tak eller inte ingen som helst betydelse. Jag gjorde bara mitt bästa i matchen, säger han.

Fotskadad i höstas

Nadals karriär har varit kantad av skador och han fick även under hösten ta ett långt uppehåll på grund av en fotskada. Han fick också corona.

Först i mitten av december stod han på tennisbanan igen och visade i början av året, genom seger i en ATP-turnering i Melbourne, att han är tillbaka på högsta nivå.

Det är tre herrspelare som tagit 20 titlar i de fyra grand slam-turneringarna, förutom Nadal Roger Federer och Novak Djokovic.

Serben Djokovic, regerande mästare i Australian Open, fick aldrig chansen att bli historisk i Melbourne i år eftersom han nekades inresevisum då han inte är vaccinerad mot covid-19.

Medvedev vann i fyra set

I finalen ställs Nadal mot Medvedev, som i sin semifinal besegrade greken Stefanos Tsitsipas med 3–1 i set efter 2,5 timmes spel.

Det blev en väldigt jämn match i tre set. Det första avgjorde Medvedev i tiebreak, det andra vann Tsitsipas med 6–4 och det tredje vann Medvedev med 6–4. I det fjärde hängde inte Tsitsipas med alls och Medvedev vann det med 6–1.