Annons

Nedstämd förbundskapten: "Jättebesviken"

Nedstämd, besviken och eftertänksam.
Med de känslorna lämnade Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv ishockey-VM i Riga dagen efter det fiaskoartade uttåget.
– Jag är jättebesviken över vårt resultat och har ett jättestort ansvar, säger han.
Publicerad 1 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Johan Garpenlöv.
Johan Garpenlöv.Foto: Roman Koksarov/AP/TT

När de andra lagen tävlade om de sista slutspelsplatserna i Riga lämnade Tre Kronor VM-staden.

Med ett ansiktsuttryck som var svårt att tolka på något annat sätt än genuin besvikelse svarade Johan Garpenlöv på frågor under en digital pressträff timmarna innan hemresan.

Annons

– Jag är jättebesviken över vårt resultat och att vi inte har tagit oss till kvartsfinal. Mycket av tankarna ligger där. Sedan har man börjat processen med vad som har gått snett. Vad man kunde ha gjort annorlunda. Det har man lite lätt börjat fundera på, säger han utan att ha några svar.

Tre Kronor är utanför topp åtta i VM för första gången sedan 1937 och för första gången sedan 1985 har laget missat slutspel.

"Tänker köra vidare"

Röster har höjts för att Johan Garpenlöv ska sparkas med ett år kvar på kontraktet och att någon annan ska leda Tre Kronor i ett stjärnfyllt OS nästa säsong.

– Alla får tycka och tänka vad de vill, jag har ingen åsikt om det. Jag vet vad jag har gjort här, jag vet vad jag kan, jag tänker köra vidare tills någon annan säger något annat. Men den frågan ligger inte på mitt bord, säger Garpenlöv.

Men i en TT-intervju ger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson raka besked att Garpenlöv blir kvar på sin post.

Tre Kronors fiasko grundlades av de historiska förlusterna mot Danmark och Belarus i början av turneringen.

Garpenlöv tog ännu en gång upp att det var svårt att få ihop laget med nio nytillskott inför VM och bara ett fåtal träningar på grund av coronarestriktionerna under VM.

Kort om tid i OS

Till OS i Peking blir förberedelsetiden också kort. NHL-spelarna kommer inflygande bara någon dag innan turneringen startar.

Så hur gör man för att undvika en lika dålig start i OS?

– Att ha rollerna klara, gärna hitta formationer tidigt som man vet fungerar, kanske att de spelat ihop tidigare, sedan handlar det mycket om spelarnas egen prestation. Det är många saker som man kan ta med sig. Nu var det en speciell situation med corona och att vi inte fick umgås vid sidan om träningarna. På OS så tror jag vi kommer att få göra det. Då har vi mer att jobba med, säger han.

Annons

Göran Sundberg/TT

Anton Johansson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons