Annons

Nordisk oro för VM: "Uefa under press"

Stödet för Fifas kontroversiella förslag att arrangera fotbolls-VM vartannat år ökar.
Jakob Jensen, ordförande i Danska fotbollsförbundet, är orolig.
– Uefa kommer att sättas under stor press för riktigt många länder tycker att det är en bra idé, säger han.
Publicerad 1 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Frankrikes herrlandslag blev världsmästare 2018. I framtiden kan VM för damer och herrar spelas vartannat år – om Fifa får som man vill. ArkivbildFoto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Förslaget om att spela herr- och dam-VM vartannat år – i stället för vart fjärde som i dag – har skapat en het debatt i fotbollsvärlden.

Och enligt det danska fotbollsförbundets, DBU, ordförande Jakob Jensen blir stödet allt större.

Annons

– Det pekar helt klart i riktningen att Fifa mycket tydligt önskar sig ett VM vartannat år. Jag fruktar att Uefa kommer att sättas under stor press för riktigt många länder tycker det är en bra idé, säger han till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Fifas möte i torsdags samlade drygt 200 av medlemsländerna och då presenterades bland annat förslaget om att spela VM vartannat år. Som har fått både positiva och negativa reaktioner. Framför allt är det afrikanska fotbollsförbundet, Caf, för.

Danmark emot

Jakob Jensen är, likt stora delar av det Europeiska fotbollsförbundet Uefa, emot det nya förslaget.

– Det är inga tvivel om att Uefa kommer att stå samlat mot det här, säger han.

Men det franska fotbollsförbundets ordförande Noel La Graet avfärdade inte helt de nya idéerna, enligt franska nyhetsbyrån AFP.

– Det skulle vara fel att inte undersöka det närmare, säger La Graet.

Karl-Erik Nilsson, Svenska fotbollsförbundets ordförande, känner däremot efter mötet att oron har förstärkts över förslagen som lades fram.

Förutom att spela VM oftare omfattar förslaget att minska antalet landskamper och i stället för att ha fem landslagssamlingar i kvalspelen sänka det till endast ett tillfälle.

"Dramatiska förändringar"

– Det är otroligt dramatiska förändringar som föreslås från de som har gjort utredningen, säger Nilsson till TT.

Det blir ytterligare ett Fifa-möte i december där frågorna ska tas upp igen. Fram till dess kommer de att analyseras.

Annons

– Det skulle bli en revolutionerande förändring som jag inte alls tror är positiv för fotbollen, säger Karl-Erik Nilsson och fortsätter:

– Nu fick vi det presenterat för oss för första gången. Men det fick inte mig att ändra uppfattning om det. Jag är orolig för att fler mästerskap skulle bli för mycket för både spelare och publik. Som det känns nu är det inte rätt väg att gå.

Men han hoppas att Fifas ordförande Gianni Infantino står fast vid sitt ord från torsdagens möte om att man inte kommer pressa igenom ett nytt system mot en konfederations vilja.

– Det är viktigt för oss i Europa eftersom skepticismen är så pass stor här.

David Hernqvist/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons