Nu är det ishockey på heltid som gäller

Sport Redan som 15-åring gjorde Fabian Rietz debut i Osby IK:s A-lag.
Sport • Publicerad 8 juli 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Fabian Rietz flyttar 30 mil norrut till Linköping för att ta sin utveckling till en ny nivå. Han ser fram emot att få träffa många ungdomar i samma situation som han själv.
Fabian Rietz flyttar 30 mil norrut till Linköping för att ta sin utveckling till en ny nivå. Han ser fram emot att få träffa många ungdomar i samma situation som han själv.

Redan som 15-åring gjorde Fabian Rietz debut i Osby IK:s A-lag. Matchen kommer han väl ihåg, en träningsmatch på försäongen mot Limhamn. Matchen slutade 1-1. - Det är inte ofta man får debutera i ett A-lag. Det kändes lite konstigt men roligt, säger han när han tänker tillbaka på den hittills unga hockeykarriärens höjdpunkt.

Den riktiga seriedebuten skedde mot Nässjö, en match Osby förlorade i förlängning med 4-3. Efter det var Fabian i stort sett ordinarie i laget. Han hann sedan med ett tjugotal matcher med de äldre killarna innan säsongen slutade.Men nu väntar nya utmaningar. Det har varit i stort sett klart ett tag men i förra veckan blev det helt klart att han kom in på gymnasieutbildningen i Linköping. - Det ska bli kul. Jag tror att det är en jättestor chans, säger han och menar att det kommer att bli ett lyft i hans framtida utveckling som ishockeyspelare.

Det innebär att han kommer att gå på ishockeygymnasiet i Linköping de närmaste tre åren, med start i höst. Men han kommer att åka upp redan om två veckor. - Då börjar vi träna direkt, säger han entusiastiskt. Skolan startar inte förrän några veckor efter det.Men utbildningen i Linköping var inte hans enda alternativ. Rögles och Tingsryds hockeygymnasier ville också ha honom. Han var och provspelade med båda klubbarna i höstas, innan träningarna med Linköping. Men anledningen till att det till slut blev Linköping kan förklararas med en magkänsla. - De känns mer proffsiga. De satsar mer och har ett lag i elitserien, säger han och tillägger att han har hört mycket gott om klubben. - Jag hoppas att det går bra. Det blir en utmaning, säger Fabian Rietz.

Klas Östman är instruktör och ansvarig för J-18 -truppen, som Fabian kommer att spela klubbmatcher med.- Han var den back som stack ut mest, säger han och tänker tillbaka på när Fabian tränade i Linköping i december. - Jag känner att hans största fördel är speluppfattningen. Han är lugn och trygg med pucken. Däremot påpekar han att det inte hör till vanligheterna klubben tar in en spelare till hockeygymnasiet som inte har deltagit i något tv-pucklag. - Det är ovanligt att ta in en spelare som inte varit med i ett tv-pucklag.

Dessutom tror Klas Östman att seniorspelet i Osby har gjort honom gott.- Det märktes att han har spelat en del seniorhockey. Klas Östman berättar att spelarna kommer att gå i helt vanliga skolklasser men att de i det individuella valet väljer ishockey. Det kommer att bli mellan två till tre träningspass i veckan på skoltid samt träning varje kväll med Linköpings J-18. - Konkurrensen är tuff men utvecklande. Fabian Rietz är nöjd med att det var klubben själv som ville att han skulle komma ch provspela i december.- Ja, det känns bra att de verkligen är intresserade.Han har ännu inte hunnit bli spänd på flytten till den nya staden och laget. - Men det känns att det börjar närma sig.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.